O vrajbă politică nedemocratică

Este pilduitoare, credem, trimiterea la luna mai 1968 în Franța. Atunci, Franța s-a aflat în cea mai gravă criză socială a secolului XX, în prag de anarhie. Pe 10 și 11 mai 1968, studenții s-au încăierat violent cu forțele de securitate (CRS). S-au înregistrat incendieri, baricade, mulţi răniți de ambele părți și peste 500 de arestări. Studenţii revendicau mai multă libertate, iar contextul economic a declanșat o grevă generală care a paralizat de facto Franţa. Contextul economic era acela al unei lungi creșteri economice de care nu beneficia muncitorimea.

Spre exemplu, peste două milioane de lucrători erau plătiți cu salariul minim și se simțeau excluși de la prosperitate. (Astăzi, în România,sunt proporțional mai mulţi în această situație.)

Cum a reacționat președintele Charles de Gaulle (întors la Paris chiar în acele zile din vizita sa din România)? Pe 27 mai s-au semnat acordurile cu sindicatele, prin care guvernul a acordat o creștere generală a salariului real de 10% și o creștere a salariului minim de 35%. Apoi, pe 30 mai, Charles de Gaulle a apelat la o manifestație pașnică de stradă, în apărarea republicii – sugerată de Andre Malraux – la care au ieșit aproape un milion de oameni. Succesul s-a datorat lehamitei de dezordine și fricii de anarhie a Franței profunde.
Faţă-n faţă, evident cu o doză suficientă de exagerare, avem vrajba politică a acestor zile din România. Noi credem că cele două calități esențiale ale democrației – transparența și dialogul – trebuiau să se afle la baza demersului guvernamental pentru grațiere și pentru modificarea Codului Penal. Cu atât mai mult cu cât impasul în care ne găsim își are rădăcinile în netransparența și nedialogul prin care noul Cod Penal a fost adoptat prin asumarea răspunderii guvernului, adică fără dezbatere publică (guvernul Emil Boc). Protestele antiguvern din aceste zile au generat însă lozinci precum „PSD – ciuma roșie“ și „Parlament penal“. Cum adică? Partidul care a câștigat categoric și democratic alegerile este „ciuma“, iar întregul Parlament – în aceste alegeri fără dubiu corecte – este format numai din pușcăriabili (inclusiv PNL și USR)? Ne întrebăm: de ce se afla președintele României în mulțimea antiguvernamentală, pe alocuri, atât de irațional radicală? Noi trebuie să respectăm președintele, însă nu și oricare dintre acțiunile sale. Solomon Marcus ne luminează: „La rădăcina Răului din societate se află eșecul educațional“.

Respectul pentru idee, bunăvoința față de un nou demers, căutarea elementului pozitiv și favorabil sunt considerate astăzi vechituri, slăbiciuni de-a dreptul caraghioase, pierdere de vreme, pe când cuvintele aspre, ce poartă cu ele vrajba, evaluările pripite, dar categorice și jignitoare, desființarea adversarului fără nicio milă sunt norma. E ca un joc de rugby confuz, cu încăierări repetate în loc de grămezi ordonate (de lege) și deschideri rapide și elegante pe linia de trei-sferturi (a ineresului național). Fiecare echipă vrea și este normal să puncteze, dar scopul jocului este altul: interesul și bucuria publicului, iar nu confruntarea oarbă și violența (în limbaj) a suporterilor (politicieni care se văd doar pe ei). Victoria nu mai exista în confuzie și resentimente.

Oare de ce jocul de rugby impune – de la începuturile sale – respectul absolut pentru adversari?
Prea mulți dintre învrăjbitori pare că se îndeletnicesc cu vânarea adevărului, în loc să caute să-l pună în lumină. La urma urmei, grija adâncă a românilor e față de nedreptate. Astfel, să-l amintim pe Martin Luther King: „Nedreptatea oriunde este o amenințare la adresa dreptății de pretutindeni“.

Prin cuvintele noastre nu cerem nimic, căci cine cere nu poate să și aleagă. Noi afirmăm ca vrajba politică a acestor zile nu este democratică. Este doar dezbinare.

Petre Roman, Vasile Morar

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.