Oamenii lui Daea au analizat magazinele Lidl, Kaufland și Delhaize (Mega Image) din Vest

O echipă din România formată din specialiști din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor s-a deplasat la Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) și Bruxelles (Belgia) și a prelevat produse alimentare magazinelor Lidl din Germania și Olanda, Kaufland din Germania și Belgia și Delhaize, proprietarul Mega Image, din Belgia. Echipa a avut ca obiectiv realizarea studiului comparativ în ceea ce privește produsele alimentare susceptibile de dublu standard. În România, în vederea analizării şi depistării eventualului dublu standard în privința calității alimentelor produse în Vestul Europei, s-a constituit, la finalul lunii februarie a.c., un grup de lucru format din reprezentanți ai instituțiilor mai sus menționate.

Grupul a realizat, într-o primă etapă, analize de laborator pentru un număr de 175 de produse alimentare (produse din carne, produse din lapte, conserve de pește, miere albine, legume și fructe), având ca termen de comparație informațiile declarate pe etichetă de către producători/distribuitori. Pe perioada deplasării au avut loc întâlniri cu oficiali ai ambasadelor din țările mai sus menționate și cu experți/reprezentanți ai autorităților de control din Belgia.

Produsele recoltate au fost selectate conform competențelor de către reprezentanții ANPC și ANSVSA, ținând cont de ingredientele și declarațiile nutriționale ale acestora și, mai ales, ținând cont ca aceleași produse din țările vizate să aibă același producător cu cele comercializate în România.

Din partea oficialilor Belgiei au participat Eric Sonnet (Director Directia A – Direcția Generală Inspectoratul Economic), Christiaan De Schacht (Inspector – Direcția Generală Inspectoratul Economic) şi Ruben Verstraete (Inspector – Direcția Generală Inspectoratul Economic). Deplasarea s-a încheiat în seara zilei de 26 iunie, când probele recoltate din Belgia, Olanda și Germania au fost predate în condiții optime (refrigerator cu temperatură controlată) către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București, ce aparține ANSVSA. După revenirea în țară, în perioada 28-29 iunie 2017, aceeași echipă a efectuat acțiuni de prelevare a produselor identice prelevate din Belgia, Olanda și Germania, comercializate pe piața din România. După finalizarea analizelor de laborator și emiterea buletinelor de analiză se va întocmi un raport final privind rezultatele studiului comparativ, raport ce va fi adus la cunoștința opiniei publice.

În Germania, Olanda și Belgia au fost identificate și prelevate 29 de probe (preparate din carne, preparate din lapte, conserve de pește, ciocolată), același număr de probe fiind prelevat și din România. Probele au fost înaintate spre analiză comparativă Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București, aparținând ANSVSA.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat la începutul anului că a fost constituit un colectiv de muncă format din reprezentaţi ai Ministerului, Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru depistarea eventualului dublu standard în privinţa calităţii alimentelor produse în Vestul Europei.

Europarlamentarul Daciana Sârbu susține că diferențele de calitate ale produselor vândute cu aceleași denumiri și etichete în state din Est și din Vest e o preocupare importantă pentru cetățenii din mai multe țări, printre care se numără și România. Ea mai spune că studiile prin care sunt analizate comparativ produsele sunt esențiale pentru a fundamenta decizii. „Fără date certe, nu putem avea o înțelegere completă asupra situației și de aceea nu pot fi propuse soluții eficiente. Cea mai potrivită cale de urmat este realizarea testelor sub coordonarea instituțiilor europene, folosind aceeași metodologie peste tot. Avem nevoie de claritate și de dovezi verificabile pentru a depăși blocajul actual: producătorii susțin că produsele sunt diferite pentru a satisface gusturile diferite ale consumatorilor, în timp ce oamenii cer ca produsele sa aibă aceeași calitate peste tot” a declarat Sârbu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.