Oamenii premierului Ponta bombardează judeţul prin afaceri oneroase cu plumb

Deşeurile periculoase cu plumb zac şi acum, după un an, în municipiul Hunedoara şi la Mintia. Ancheta coordonată de Prefectură a omis din cercetare ca din întâmplare taman firma patronată de băiatul prefectului de Dâmboviţa, un apropiat al premierului Ponta. Culmea tupeului, după investigaţiile prefecturii şi cele ale Corpului de control al ministrului Mediului, fiul prefectului de Dâmboviţa a continuat să încalece judeţul Hunedoara cu deşeuri periculoase pe bază de plumb.

În decembrie 2013 au ajuns în judeţul Hunedoara 2.600 de tone de pulberi cu conţinut ridicat de plumb de la Copşa Mică. De atunci deşeurile periculoase au fost mutate de colo-colo prin judeţ, procesate clandestin în lingouri de plumb, ori spălate în apele râului Cerna. Autorităţile au aflat de afacere prin intermediul presei şi au declanşat o anchetă care ar fi trebuit să se finalizeze în luna septembrie 2014 prin identificarea vinovaţilor şi ecologizarea terenurilor otrăvite.

Ancheta Prefecturii a identificat doar în parte făptuitorii, ocolind o singură firmă, aceea patronată de băiatul prefectului de Dâmboviţa, Ion Marincescu.

Traficanţii de otravă şi câştigurile lor monstruoase

Atelierele de procesare a bateriilor uzate de la Copşa Mică plătesc 37 de euro plus TVA pe tonă ca să scape de pulberile periculoase de plumb. SC Minprod 2005 SRL este singura firmă din Hunedoara autorizată să stoarcă plumbul concentrat din deşeuri, dar utilajele acestei firme sunt depăşite şi nu mai produc marfă de calitate. Din iunie 2014, afacerea a intrat pe mâna unor persoane din judeţul Dâmboviţa care – prin diferiţi intermediari, băştinaşi din Hunedoara – prelucrează artizanal şi ilegal deşeurile periculoase şi exportă concentrat de plumb în China. Anul trecut au făcut un singur export cu marfă preparată pe şest. În aceste condiţii, principala sursă de câştig pentru „traficanţii de otravă” rămâne Rombat din Copşa Mică, care plăteşte să scape de deşeurile periculoase. Astfel, încet, dar sigur, Hunedoara se transformă în groapa de gunoi a deşeurilor periculoase cu plumb, sub nasul autorităţilor care din iunie 2014 şi până în prezent se mulţumesc să împingă hârtii de la o instituţie la alta.

Traseul deşeurilor periculoase cu plumb

SC Rombat SA Copşa Mica a predat deşeu periculos zgura oxidică de plumb către C.T.A. Iron Power Steel SRL din Oţelu Roşu, care le depozitează la SC Minprod 2005 SRL Soimuş în vederea valorificării. De aici marfa este preluată de SC Auto Trading Corporation SRL Hunedoara, care o prelucrează artizanal prin intermediul firmei Leinad Marketing SRL Teliuc, în mai multe puncte de lucru: la fosta mină din Teliucu Inferior, la Staţia Pilot Zlaşti şi în hala mecanică nr. 3 de pe platforma industrială a combinatului siderurgic. Aici, deşeurile sunt spălate cu apă din râul Cerna pentru a obţine o concentraţie ridicată de plumb. O parte din concentratul de plumb este exportat în China şi cam 700 de tone sunt mutate în curtea firmei ICSH, într-un cartier locuit, cu case.

Hunedoara rămâne un tărâm otrăvit

În urma dezvăluirilor de presă, a intervenit Garda de Mediu, care aplică câteva amenzi şi încearcă să ascundă gravitatea faptelor notând că pe malul râului Cerna se procesau clandestin inofensive zguri metalurgice. „Ziarul Hunedoreanului” revine cu o nouă anchetă şi Instituţia Prefectului preia coordonarea echipelor care cercetează cazul. „În urma verificărilor efectuate s-au aplicat un număr de 3 sancţiuni contravenţionale”, anunţă Prefectura printr-un comunicat în care se mai spune că a dispus: „Obligarea proprietarului terenului şi pe cel al produsului aflat sub cercetare (deşeului) să interzică accesul în zonele unde este amplasat deşeul, să păzească zona respectivă şi manipularea acestuia să fie făcută doar de către un agent economic autorizat să desfăşoare astfel de operaţiuni”. Ecologizarea terenurilor otrăvite urma să se facă până la sfârşitul lunii septembrie, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici până „în zilele noastre”.

Informaţiile despre poluarea cu plumb au ajuns şi la Bucureşti. În toamna anului trecut, de la Palatul Victoria au venit în judeţul Hunedoara de două ori echipe de control care n-au făcut mai nimic, de parcă ar fi vrut să se asigure că fiul prefectului de Dâmboviţa nu va fi dat pe faţă în acest scandal.

Prefectul de Dâmboviţa, supărat de deranj

Capii Prefecturii Hunedoara şi cei din Corpul de Control al ministrului Mediului au ascuns faptul în judeţ au fost aduse de două ori mai multe deşeuri periculoase de cât raportaseră ei. În jur de 3.000 de tone sunt proprietatea firmei SC Continmar Serv SRL Târgovişte, firmă patronată de Bogdan Olteanu-Marinescu, fiul prefectului de Dâmboviţa – Ioan Marinescu. În aceste condiţii există „suspiciuni rezonabile” că autorităţile centrale şi locale au ascuns cu bună ştiinţă implicarea beizadelei în scandalul terenurilor otrăvite. Mai mult, fiul prefectului a continuat să care deşeuri toxice imediat după ce anchetatorii au pus batista pe ţambal.

Prefectul Ioan Marinescu pretinde că nu ştie cu ce se ocupă fiul său şi refuză să-şi explice cum de taman fiu-său este singurul care a fost făcut scăpat de anchetă. „Să nu mă mai sunaţi. Cine v-a dat numărul meu de telefon? Vă rog foarte mult căutaţi să aflaţi şi dacă aveţi ceva cert despre prefect… Eu nu ştiu ce afaceri are el acolo. Să nu mă mai căutaţi pe mine, văr rog foarte mult!”, a replicat scurt Ion Marinescu, prefectul judeţului Dâmboviţa.

Ioan Marinescu, un apropiat al lui Ponta

Potrivit unor informaţii primite din Dâmboviţa, prefectul Ioan Marinescu este unul dintre apropiaţii premierului Victor Ponta. Marinescu a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa la ultimele alegeri şi a deţinut funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PSD până la data de 12 noiembrie 2014, când a fost numit prefect. Surse din PSD supun că Ioan Marinescu a făcut parte din comisia de numărare a voturilor la alegerile în care Victor Ponta a fost ales şef al partidului, iar numirea lui la şefia prefecturii ar fi o confirmare a faptului că a numărat impecabil.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.