Obama anunţă un acord pentru o zonă de liber schimb în Pacific

Barack Obama a anunţat sâmbătă că 10 ţări din Pacific au ajuns „la marile linii ale unui acord” privind instituirea unei zone de liber schimb ce implică Statele Unite şi Japonia,  dar  care lasă deoparte China.

„Unele detalii rămân de reglementat dar sperăm că le vom rezolva”, a declarat Obama alături de partenerii săi din „parteneriatul transpacific”  în oraşul său natal Honolulu.

Statele Unite au început negocierile în 2008 asupra instituirii acestei zone de liber schimb ce include alte nouă ţări (Australia, Brunei, Chile, Statele Unite, Japonia, Malayezia, Noua Zeelandă, Peru, Singapore, Vietnam). Tokio a anunţat vineri că se alătură proiectului, aminteşte AFP, potrivit Agerpres.

Anunţul acordului intervine în prima zi a summitului celor 21 de ţări membre ale Forumului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC) reunit în Hawai. 11 ţări ale APEC rămân în afara proiectului, dintre care  Canada, Coreea de Sud, dar şi  China, a doua economie mondială.

Beijingul a criticat anumite cerinţe prevăzute de TPP, mai ales respectarea criteriilor sociale sau ecologice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.