Obama, Cameron: Turcia trebuie să comunice cu Rusia

După ce aviația turcă a doborât un avion rusesc Su-24care ar fi violat spațiul aerian al Turciei, premierul britanic David Cameron i-a solicitat omologului său turc Ahmed Davutoglu să comunice cu Rusia și să se asigure că ”se va înțelege bine” ce s-a întâmplat.

Discuția telefonică dintre cei doi oficiali, aliați în cadrul NATO, a durat zece minute, scrie The Telegraph. Cameron a declarat că ”respectă dreptul Turciei de a-și apăra spațiul aerian”, dar ”premierul i-a recomandat ferm premierului Davutoglu sa se asigure că există comunicare directă între turci și ruși, pentru a se evita asemenea incidente și o potențială escaladare”, arată un purtător de cuvânt al guvernului britanic.

Practic, mesajul lui Cameron a fost asemănător celui transmis cu puțin timp înainte de Moscova. Ministerul rus al Apărării a precizat că a încercat să contacteze instituția similară din Turcia pentru a avea un răspuns coordonat în legătură cu acest incident, însă încercările au fost fără succes. Guvernul de la Moscova nu a reușit să ia legătura cu atașatul militar turc și aceasta a dus la luarea în considerare a ”unui complex de măsuri” pentru a răspunde unor incidente similare in viitor.

La Washington, președintele Barack Obama a declarat același lucru – Turcia are dreptul să-și protejeze spațiul aerian, dar Ankara și Moscova trebuie să ia măsuri pentru a evita asemenea incidente. Obama a fost însă mai percutant decât premierul britanic și a insisitat că incidentul dintre Turcia si Rusia s-ar datora și faptului că aviația rusă operează prea aproape de granița turcă și nu lovește doar ținte aparținând Statului Islamic. Prezent și el la Washington, președintele Francois Hollande a declarat că este necesară evitarea unei escaladări a tensiunilor dintre Rusia si Turcia.

La Moscova se așteaptă concluziile întlânirii extraordinare a Consiliului Nord-Atlanitic, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, el însuși fost secretar unu la ambasada rusă de la Ankara. Având în vedere declarațiile liderilor din SUA, Marea Britanie si Franta, se pare că situația se va detensiona rapid și că Turcia va fi obligată să stabilească canale de comunicare eficiente la nivel militar cu Rusia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.