Obama: Extirparea unui „cancer” cum este Statul Islamic nu va fi ușoară

Președintele Barack Obama a avertizat marți că extirparea unui „cancer” cum este gruparea jihadistă Statul Islamic nu va fi ușoară și nici rapidă, dar a exclus posibilitatea unei intervenții militare terestre a armatei americane împotriva acesteia, transmit Reuters și EFE, citate de Agerpres.

„America nu va uita, obiectivele noastre sunt pe termen lung, avem răbdare și se va face dreptate”, a afirmat Obama într-un discurs susținut în fața Legiunii Americane — cea mai mare organizație a veteranilor de război din Statele Unite — referindu-se la asasinarea ziaristului James Foley de combatanții Statului Islamic.

„Extirparea unui cancer cum este Statul Islamic nu va fi ușoară și nici rapidă (…) Dar viziunea acestuia plină de ură nu poate trece de apărarea Statelor Unite”, a punctat Obama. El a menționat că această grupare, ce a obținut succese militare considerabile în Siria și Irak și controlează în prezent teritorii întinse ale acestor țări, este permanent în atenția Washingtonului, dar a precizat că nu va ordona desfășurarea de trupe americane în Siria sau Irak. „Desfășurările militare pe scară extinsă nu constituie răspunsul potrivit (…) întrucât ele se prelungesc în timp și sfârșesc prin alimentarea extremismului”, a spus președintele american.

Liderul de la Casa Albă, care a ordonat la începutul lunii august raiduri aeriene asupra pozițiilor acestei grupări islamiste ultra-radicale în Irak, a subliniat că SUA „vor face tot ce este necesar pentru a-i captura pe cei care fac rău americanilor” și vor decide în continuare „acțiuni directe atunci când va fi necesar” pentru protejarea teritoriului american și a cetățenilor americani. „Acțiunea noastră militară în Irak trebuie să fie parte a unei strategii mai ample de protejare a americanilor și de sprijinire a aliaților noștri pentru ca aceștia să poată lupta împotriva Statului Islamic”, a indicat el.

Cât despre Siria, Obama s-a limitat să reafirme că Administrația de la Washington sprijină rebelii moderați care luptă împotriva regimului de la Damasc. Presa americană a scris în aceeași zi că el ar fi ordonat deja efectuarea de zboruri de recunoaștere deasupra zonelor din Siria controlate de islamiștii Statului Islamic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.