Obama le-a cerut miliţiilor separatiste proruse să depună armele

În cursul unei discuţii telefonice purtate, luni, cu Vladimir Putin, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, care s-a arătat îngrojorat de acţiunile Rusiei, le-a cerut miliţiilor separatiste proruse să depună armele.

„Preşedintele şi-a exprimat profunda îngrijorare faţă de sprijinul acordat de către Guvernul rus acţiunilor separatiste armate proruse care ameninţă să submineze şi să destabilizeze Guvernul Ucrainei”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

De asemenea, Obama l-a îndemnat pe Putin să „facă uz de influenţa sa asupra grupurilor proruse pentru a le convinge să părăsească clădirile pe care le ocupă” în Ucraina şi „să depună armele”, se mai arată în document.

Obama a apreciat că „izolarea în creştere a Rusiei pe plan politic şi pe plan economic este rezultatul acţiunilor sale în Ucraina şi a subliniat că Rusia va plăti, cu siguranţă, şi mai mult dacă va continua” această cale. Mai devreme, într-un comunicat, Kremlinul a anunţat că, „răspunzând îngrijorărilor exprimate de preşedintele american în legătură cu o aşa-zisă ingerinţă rusă în sud-estul Ucrainei, preşedintele rus a semnalat că astfel de speculaţii sunt bazate pe informaţii nefondate”.

O reuniune între Rusia, Statele Unite, Uniunea Europeană şi Ucraina urmează să aibă loc joi, la Geneva.

Militanţi proruşi ocupă de o săptămână clădiri publice din oraşele Doneţk şi Lugansk.

Premierul interimar Arseni Iaţeniuk s-a deplasat vineri la Doneţk pentru a încerca să găsească soluţii, dar nu a avut nicio întrevedere cu reprezentanţi ai miliţiilor separatiste.

Militanţi proruşi înarmaţi au preluat, sâmbătă dimineaţă, controlul asupra unui comisariat de poliţie din oraşul Slaviansk.

Ulterior, activiştii proruşi din Slaviansk au deschis focul asupra trupelor antitero trimise de Kiev să elibereze clădirile administrative ocupate, iar după doar câteva ore manifestanți proruși au ocupat şi Primăria din Mariupol.

Militanţii proruşi ar fi trebui să elibereze luni clădirile guvernamentale ocupate şi să predea armele, după ultimatumul  dat de preşedintele interimar al Ucrainei.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a calificat luni, în cursul unei conversaţii telefonice cu preşedintele american, Barack Obama, drept „speculaţii bazate pe informaţii nefondate” acuzaţiile de ingerinţă a Moscovei în estul Ucrainei, a anunţat Kremlinul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.