Obama recunoaşte că americanii au practicat tortura

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a recunoscut vineri că americanii „au torturat oameni” după atentatele de la 11 septembrie 2001, lansând în același timp un apel pentru ca aceștia să nu fie judecați prea dur, transmite AFP.

„Noi am făcut multe lucruri juste, însă am torturat oameni”, a spus Obama într-o întâlnire cu presa la Casa Albă, vorbind despre viitoarea declasificare a unui raport al Congresului referitor la tehnicile de interogatoriu folosite de CIA între 2002 și 2006, în perioada mandatului lui George W. Bush.

„Când noi am folosit unele tehnici de interogare mai puternice, tehnici pe care eu le consider drept tortură şi orice persoană onestă ar trebui să le considere la fel, am traversat o linie”, a mai spus Obama.

După atentatele de la 11 septembrie, CIA a capturat zeci de persoane suspectate de legături cu Al-Qaida şi a utilizat „tehnici de interogare mai puternice”.

Reamintind că a interzis aceste metode când a venit la Casa Albă, Obama a avertizat totuşi împotriva unor judecăţi „prea moralizatoare” cu privire la această perioadă.

„Cred că atunci când de uităm spre trecut, este important să ne amintim câte persoane aveau frică după prăbuşirea turnurilor gemene (ale complexului World Trade Center). Lumea nu ştia dacă alte atacuri sunt iminente. Exista o enormă presiune pe umerii forţelor de securitate şi a echipelor de securitate naţională, pentru a încerca să facă faţă acestei situaţii. Trebuie, în calitate de ţară, să ne asumăm responsabilităţile faţă de ceea ce s-a întamplat, pentru ca acesta să nu se mai întâmple în viitor”, a spus preşedintele american.

Anul trecut, un studiu al Asociaţiei Constitution Project, care critică în primul rând administraţia George W. Bush, afirma că Statele Unite s-au angajat „incontestabil în practicarea torturii” după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, iar „oficiali de cel mai înalt rang din ţară poartă responsabilitatea acestui lucru”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.