Obama și Merkel amenință din nou Rusia

Cancelarul german Angela Merkel și președintele american Barack Obama au convenit, într-o convorbire telefonică joi seară, că acțiunile Rusiei în Ucraina „nu pot rămâne fără consecințe”, a anunțat Berlinul.

„Ei s-au declarat îngrijorați de numeroasele informații cu privire la sosirea de noi soldați ruși și material militar rus” în estul Ucrainei, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert.

„Cancelarul și președintele au fost de acord că un astfel de comportament nu poate rămâne fără consecințe”, a adăugat el.

Merkel „i-a confirmat” președintelui Obama că situația din Ucraina va fi pe ordinea de zi a Consiliului European de sâmbătă la Bruxelles, potrivit purtătorului ei de cuvânt. Joi după-amiază, ea a anunțat că cei 28 vor discuta posibile „noi sancțiuni” împotriva Moscovei.

Obama: „Este evident că forţe ruse se află în Ucraina”

Obama a afirmat joi, într-o conferință de presă, referindu-se la situația din Ucraina, că întreaga lume „poate vedea că forţe ruse sunt în Ucraina”, transmite AFP.

„Rusia este responsabilă de violenţele din estul Ucrainei. Violenţa este încurajată de Rusia. Separatiştii sunt antrenaţi de Rusia. Ei sunt înarmaţi şi finanţaţi de Rusia. Este evident în ochii întregii lumi că forţe ruse se află în Ucraina”, a declarat Obama, într-o conferinţă de presă, anunţând în același timp că îl va primi luna viitoare, la Casa Albă, pe omologul său ucrainean, Petro Poroşenko..

Obama a ținut să precizeze însă că Statele Unite „nu vor recurge la forţă pentru a soluţiona problema ucraineană”.

Pe de altă parte, Pentagonul a anunțat că Statele Unite vor trimite sute de militari şi tancuri, în state central şi est-europene, în octombrie, în scopul oferirii de garanţii statelor membre NATO îngrijorate de activităţile ruse în Ucraina.

Aproximativ 600 de militari din Brigada I a Diviziei I de cavalerie a Statelor Unite vor fi trimişi, în octombrie, în Polonia şi în ţările baltice, pentru exerciţii cu aliaţii din cadrul NATO, înlocuind paraşutiştii Brigăzii 173 aeropurtate, a declarat, potrivit AFP, Vanessa Hillman, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

„Este vorba de o rotaţie a trupelor timp de trei luni”, a susținut oficialul american.

Militarii Brigăzii I, cu sediul în Fort Hood (Texas), vor primi şi tancuri de tip M-1 Abrams, precum şi vehicule de infanterie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.