×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 15 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 24 septembrie 2017, 18:30
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Gâlceavă la Washington cu origini în România
Obiectivul militar generator de dispută între Casa Albă și Camera Reprezentanților
Casa Albă a transmis Camerei Reprezentanţilor că se opune accelerării instalării de noi capabilităţi la sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore
Casa Albă a transmis Camerei Reprezentanţilor că se opune accelerării instalării de noi capabilităţi la sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore

Casa Albă a transmis Camerei Reprezentanţilor că se opune accelerării instalării de noi capabilităţi la sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la baza militară americană de la Deveselu din România, arătând că, deocamdată, eficienţa lor nu a fost încă dovedită şi, în plus, nu sunt cunoscute potenţialele consecinţe neintenţionate pe care acestea le-ar putea avea asupra populaţiei din zonă, scrie Profit.ro.

Informaţia este inclusă într-un punct de vedere oficial al Administraţiei Prezidenţiale de la Washington asupra proiectului de lege privind aprobarea bugetului Pentagonului pentru anul fiscal 2018 (octombrie 2017 – septembrie 2018) elaborat de către Camera Reprezentanţilor.

"Administraţia are obiecţii în privinţa articolului 1686 (din proiectul de buget al Pentagonului elaborat de Camera Reprezentanţilor – n.r.), care cere Secretarului Apărării să asigure desfăşurarea de capabilităţi antiaeriene la site-ul Aegis Ashore din România în interval nu mai mare de un an de la data intrării în vigoare a prezentei legi, iar la site-ul Aegis Ashore din Polonia, în interval nu mai mare de un an de la data la care site-ul respectiv va fi declarat operaţional", arată documentul citat.

Profit.ro prezintă mai multe detalii legate de proiectul de buget, inclusiv documentul conţinând punctul de vedere al Casei Albe.

Documentul a fost trimis de Casa Albă Camerei Reprezentanţilor pe 11 iulie. Între timp, pe 14 iulie, Camera a adoptat proiectul de buget al Pentagonului pentru anul fiscal 2018 cu tot cu articolul referitor la scutul antirachetă din România la care preşedintele Donald Trump a avut obiecţii.

"Calendarul accelerat ar impune Departamentului pentru Apărare să desfăşoare un sistem defensiv netestat cu succes, fără cunoaşterea integrală a eficacităţii sale combative sau a consecinţelor neintenţionate ale operării unui sistem de radar şi armament de mare putere într-o zonă populată din Deveselu, România", se mai afirmă în punctul de vedere transmis de Casa Albă Camerei Reprezentanţilor.

În plus, draftul de buget alocă aproape 3 milioane de dolari pentru upgradarea infrastructurii bazei aeriene româneşti 71 de la Câmpia Turzii, care de anul trecut dispune şi de 6 avioane americane de tip F16 Fighting Falcon. Acestea fac parte din lotul de 12 aparate second-hand achiziţionate în 2013 de statul român de la cel portughez cu 628 milioane euro, plătibili în 5 ani, sumă în care sunt incluse şi armamentul şi muniţia necesare aeronavelor, precum şi un radar de coordonare.

Julieta TârnovanPublicat Luni, 17 iulie 2017
1711
 | 1
 | 2
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Anonim
+1
Sa fie oare consecinta stringerii de mina dintre Trump si Putin? Daca da, nimic nou sub soare. S-a mai intimplat si la Malta, cu consecintele stiute pentru Romania.
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
EVA
+5
MILIARDE date aiurea pe inarmare, dar pana sa ne atace rusii, pleaca romanii cu milioanele unde vad cu ochii, pt. ca nu au de lucru, decat ca SCLAVI. Daca nu ne dezvoltam si noi, cand pleaca LACUSTELE , ramane pustiul, nu le pasa de nimic, sant oameni cinici, fara suflet. Nu am mai vazut in LUME , o TARA bucuroasa ca in loc de scoli, spitale, cercetare , dau MILIARDE pe ARME, care in fata RUSILOR, nu inseamna nimic.
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Tarom, captivă grupurilor de interese
Publicat acum 10 ore şi 19 minute
Firea, călcată de bicicliști
Publicat acum 22 ore şi 48 minute
Asociația Magistraților pune tunurile pe CSM
Publicat acum 23 ore şi 54 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat acum 9 ore şi 50 minute
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Simona Popescu

De când fiecare telefon, de multe ori mai inteligent decât posesorul, este dotat cu o cameră video, o mulţime de cineaşti amatori îşi postează scurtmetrajele pe Facebook. Au o mare problemă, însă.

Simona PopescuPublicat acum 23 ore şi 27 minute