Occidentul se trezeşte: primele voci care cer mutarea mondialelor din Rusia

Cotidianul.ro a avut dreptate: tot mai multe voci din Occident cer retragerea dreptului Rusiei de a organiza turneul final al Campionatului Mondial de fotbal din 2018. Precedentul Columbia 1986 şi remember boicotul de la JO 1980.

Politicienii din Occident încep să se trezească

Cotidianul.ro este prima publicaţie din România care a apreciat că Rusiei trebuie să i se retragă dreptul de a organiza turneul final al Campionatului Mondial de fotbal din 2018. De câteva zile, mai multe voci de pe eşichierul politic european solicită vehement ca Rusia să nu mai organizeze CM de fotbal din 2018. Primul care s-a pronunţat, în urmă cu 5 zile, a fost Michael Fuchs, un adjunct din partidul cancelarului Germaniei, Angela Merkel. „Retragerea dreptului Rusiei de a organiza turneul final ar avea un impact mult mai mare decât al sancţiunilor economice”, a declarat Fuchs. Politicianul german a menţionat, printre altele, că, în regim de urgenţă, Franţa şi Germania ar putea prelua organizarea turneului final din 2018.

Un al doilea politician de rang înalt – vicepremierul englez, Nick Clegg – s-a pronunţat pentru mutarea turneului final din Rusia. În Sunday Times, Clegg a afirmat că este „de neconceput” ca Rusia să mai organizeze turneul final din 2018. De menţionat că ambii politicieni au precizat că nu vorbesc în nume propriu, ci în numele mai multor colegi.

Suntem convinşi că în zilele următoare şi alte voci din zona politicului se vor pronunţa pentru mutarea „mondialelor” din 2018 din Rusia.

Precedentul „Columbia 1986”

Mutarea, chiar şi cu 4 ani înainte de data desfăşurării, unui turneu final al campionatului mondial de fotbal nu reprezintă un lucru imposibil de realizat. Există şi un precedent. La congresul FIFA din 1974, Columbia a câştigat dreptul de organizare a turneului final din 1986. În luna noiembrie 1982 (deci cu mai puţin de 4 ani), oficialii columbieni au anunţat că nu pot organiza turneul final din motive economice. Pe 20 mai 1983, FIFA a decis mutarea turneului final din 1986 în Mexic, ţinându-se cont că în această ţară care a mai organizat turneul final din 1970 exista infrastructura sportivă necesară desfăşurării turneului final.

Menţionăm că FIFA a mai vrut să mute turneul final din 1962 din Chile, din cauza groaznicului cutremur de pământ din 22 mai 1960, în urma căruia au murit peste 50.000 de oameni şi care a provocat numeroase pagube. Doar intervenţia energică a autorităţilor chiliene şi asigurările date privind capacitatea de organizare au făcut ca FIFA să decidă în 1961 menţinerea turneului final în Chile.

Un alt precedent: JO 1980

În 1979, armatele URSS au invadat Afganistanul. Ca şi FIFA acum (forul suprem al fotbalului mondial ezită şi nu vrea să mute mondialele din Rusia – Sepp Blatter are nevoie pentru a fi reales de voturile din zona de influenţă a Rusiei şi îşi exprimă „îngrijorarea” doar de situaţia din Fâşia Gaza, de unde oricum nu vede voturi), în acel an, CIO a refuzat să mute jocurile olimpice de vară de la Moscova. Consecinţa: 65 de state au boicotat competiţia. Printre ţările care au refuzat să participe la olimpiada organizată de URSS s-au numărat: SUA, R.F. Germania, China, Canada, Japonia, Egipt, Coreea de Sud, Israel, Norvegia, Argentina, Uruguay, Turcia, Tunisia, Paraguay, Kenya, Iran, Albania, Chile ş.a.

Evenimente care şi-au pus amprenta pe desfăşurarea meciurilor de fotbal

FIFA şi UEFA se fac că plouă şi nu iau nicio măsură legată de ceea ce se întâmplă în Ucraina, unde nu doar separatiştii pro-ruşi, ci şi mercenari pro-ruşi întreţin un focar de război. Şi fotbalul are de suferit. Vă prezentăm câteva evenimente de dată recentă:

• Oleg Babaiev (preşedinte al echipei Vorskla Poltava şi primar în funcţie) – asasinat în faţa casei de separatişti pro-ruşi.

• La meciul FK Aktobe (Kazahstan) – Dynamo Tblisi (Georgia) din turul II al Ligii Campionilor, mii de suporteri kazahi au provocat întreruperea partidei organizând ad-hoc o manifestaţie anti-Rusia şi anti-Putin.

• Meciurile din cupele europene ale echipelor din Ucraina se desfăşoară în alte ţări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.