Oficial BNR: Comisionul de interogare a soldului este imoral

Unul dintre oficialii Băncii Naţionale a României a avut o poziţie neobişnuit de critică faţă de politica băncilor comerciale de stabilire a comisioanelor, în condiţiile în care de fiecare dată Banca Centrală a luat apărarea instituţiilor de credit atunci când au fost atacate sau acţionate în judecată. Ruxandra Avram, şef serviciu Direcţia Stabilitate Financiară în cadrul Băncii, a spus într-o conferinţă de specialitate că i se pare imoral comisionul de interogare a soldului la cardul de debit.

„Vreau să aduc în atenţie o nemulţumire, nu a mea personală, a celor care analizăm piaţa produselor financiare din punct de vedere al costurilor care, de multe ori, şi nu îmi e frică să vă spun, sunt considerate puţin imorale. Am să vă dau exemplul unui singur cost. Sincer, nu mi se pare normal, cel puţin la cardul de debit – înţelegând disponibilităţile mele, să îmi cereţi comision de interogare a soldului. Este, din punctul meu de vedere, un comision imoral.

Eu îmi încredinţez banii la dumneavoastră, pe ei nu primesc nimic, atâta timp cât ei sunt la vedere, în schimb sunt câteva comisioane inventate şi considerate imorale. O să vină o perioadă dificilă pentru că transpunerea directivei privind contul de plăţi de bază vă va obliga, practic, să vă aliniaţi cel puţin 10 produse în care concurenţa va fi foarte dură”, a spus Ruxandra Avram.

Potrivit oficialului BNR, contul de plăţi de bază este creat „în contextul marelui deziderat de incluziune financiară la nivel european”. „Este creat în scopul creşterii competitivităţii şi creării posibilităţii tuturor prestatorilor de servicii de a-şi oferi serviciile de oriunde şi va trebui, peste noapte, să deveniţi şi competitivi inclusiv în ceea ce înseamnă comisioane şi costuri aplicate consumatorilor”, a mai declarat Ruxandra Avram. De la începutul lunii martie, băncile sunt obligate să afişeze pe ecranul bancomatului un avertisment prin care clienţii sunt informaţi cu privire la comisioanele în sumă nominală ce se percep la interogare.

Pe piaţa românească există bănci care nu percep astfel de comisioane, precum BRD sau Volksbank. Însă acest comsion este practicat de celelalte. Interogarea soldului la BCR îi costa pe clienţi 0,2 lei (cu excepţia celor care au carduri Visa Electron Campus sau Visa Electron Xteen), în timp ce pentru interogarea soldului la bancomatul unei alte bănci este comisionată cu 2,5 lei pentru cardurile în lei. La Banca Transilvania se percepe un comision de 0,3 lei pentru orice card în lei, la propriile bancomate, respectiv 2 lei pe interogare la alte ATM-uri. La UniCredit comisionul este de 0,3 lei. La ING Bank interogarea soldului este taxată cu 2,5 lei, în timp ce la Alpha Bank şi Bancpost cu 0,5 lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.