×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 7 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 07:23
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Noi date despre PIB
Oficial, economia României duduie

Produsul Intern Brut a crescut în semestrul I 2017 cu 5,8% pe seria brută, iar în trimestrul II creşterea a fost de 1,6% faţă de trimestrul anterior şi de 5,9% faţă de acelaşi trimestru din 2016, potrivit datelor furnizate miercuri de Institutul Naţional de Statistică.

„Faţă de acelaşi trimestru din anul 2016, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 5,9% pe seria brută şi cu 5,7% pe seria ajustată sezonier; în semestrul I 2017, Produsul Intern Brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2016, cu 5,8%, pe seria brută şi cu 5,7% pe seria ajustată sezonier”, se arată într-un comunicat al INS.

Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul II 2017, fiind revizuită faţă de varianta publicată în 7 iulie 2017, precizează INS. Astfel, rezultatele trimestrului I 2017, comparativ cu trimestrul IV 2016, au fost revizuite de la 1,7% la 1,8%.

Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile.

Citiți și

Ce zice Tudose despre creșterea economică anunțată de INS

Grindeanu: "Cea mai bună dovadă"

România, cea mai mare creștere economică din UE

Ioana RaduPublicat Miercuri, 16 august 2017
1681
 | 2
 | 17
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
lili
+1
Contul curent al balanței de plăți este un indicator sintetic care exprimă Diferența dintre Exportul şi Importul de mărfuri, bunuri şi servicii. Există cel puţin 4 mituri care ar trebui demontate. Mitul nr.1: „Statele aflate la un nivel de dezvoltare similar cu al României au nevoie de deficite de cont curent, pentru a se putea dezvolta”. Fals: dacă facem comparația cu Bulgaria şi cu Croația, 2 state europene aflate la un nivel similar cu România, constatăm că Bulgaria a avut Surplus de cont curent de 4,2% din PIB în 2016 (şi surplus în 3 din ultimii 4 ani, cu surplus proiectat şi pentru anul în curs), iar Croaţia a înregistrat un surplus de cont curent de 3,9% din PIB în 2016 (ca şi în toţi cei 3 ani anteriori, la fel ca în prognoza pentru 2017). Mitul nr.2: „În zona Euro, doar statele nordice, precum, Germania, Olanda sau Austria sunt capabile de surplus de cont curent, în vreme ce statele latine, cu care ne asemănăm, au deficite externe cronice”. Fals: Italia înregistrează surplus de cont curent din 2013, neîntrerupt (iar în 2016 acesta a fost de 2,7% din PIB); la fel şi Spania (în 2016, 2,0%din PIB) şi Portugalia (în 2016, 0,8%din PIB). Singura ţară latină cu Deficit extern a fost şi continuă să fie Franţa, dar şi aceasta este proiectată a trece pe surplus în 2022. Mitul nr.3: „Nivelul actual al deficitului de cont curent – de circa 4 miliarde Euro, sau 2,4% din PIB – nu este mare, ca atare nu trebuie să ne facem griji”. Fals: la nivelul UE, Deficite externe mai mari, în termeni absoluți, au doar 2 tari: Marea Britanie (-104 miliarde euro) şi Franţa (-20,4 miliarde euro). Iar în termeni relativi, România este devansată doar de Marea Britanie (-4,4% din PIB) şi este la egalitate cu Cipru (-2,4% din PIB). Mitul nr.4: „În România avem nevoie de Deficit de cont curent, pentru a finanța investiții, în condițiile în care economisirea internă este insuficientă”. Fals: în primul rând, la nivelul statelor din UE, analiza relevă că nu există o corelatie
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Ghita Bizonu'
0
Lilico da mai tii minte de ala 20 mld imprumutat de nen-tu BaScu' .... La sfârşitul lui 2008 datoria externă asumată de guvern era de sub 11 mld. euro. In anulo anul 2009 am faacut un imprumut record 20 mld. euro, asa ca sa aibg n ut5za de und face investii in Vuitoane si tu ptr drerssuri. Misto vremuri nu?
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
lili
+2
"Record de credite: România se împrumută cu 8 Milioane de Lei/Oră în luna Iunie 2017! Ministerul Finanţelor Publice se împrumută cu 5,825 miliarde de lei de la băncile comerciale în Iunie 2017, cu circa 42% mai mult decât în Mai, când suma totală planificată a fost de 4,105 miliarde de lei, conform datelor publicate pe site-ul ministerului. Sumele vor fi destinate finanţării Deficitului Bugetului de stat şi Refinanţării Datoriei publice. Adică ne împrumutăm ca să plătim Datoriile externe, Salariile și Pensiile. Ministerul Finanţelor va organiza în Iunie 2 licitaţii de certificate de trezorerie cu discont, în valoare totală de 1,8 miliarde de lei. Prima licitaţie va fi lansată în data 8 iunie 2017, valoarea emisiunii fiind de 1 Miliard de lei, iar cea de-a 2-a va avea loc în data de 15 iunie şi o valoarea de 800 de milioane de lei. De asemenea, vor mai fi organizate şase licitaţii de obligaţiuni de tip benchmark, cu scadenţa la 2, 4, 5, 7 şi 15 ani, în valoare totală de 3,5 miliarde de lei, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni, scrie magnanews.ro" Record de Credite facute de Minsiterul Finantelor ca sa plateasca Pomenile PSDiste! Cine va plati aceste Credite? Noi si urmasii nostri! Urmasii lui Dragnea cu averi uriase din furat banii Publici NU vor fi afectati! Rusine!
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Oficial ne merge ghine
+3
Duduie, nu-ti uita poseta !
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Mișșkă
+1
„duduie” al dracu de tare (de la gazele unde prăjește chebabul , la șaormerie! )
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Observator
+1
Va mai aduceti aminte ce tare duduia economia in 2007-2008? Atunci a aparut expresia "Romania este tigrul Europei". Si pe urma va amintiti de taierea salariilor cu 25%? Eu imi amintesc si cred ca la anul va fi si mai rau.
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
melevatza
-1
Hoopa...! CITAT " Oficial, economia României duduie"...Fara sa fiu "obraznic"...din experienta este,scanteieste...da' ...NU STE DA NU , PENTRU ..PAI, DUDUIE...TE INVIT LA DANS...DAR INTREAB-O SI PE "MAMI"...DACA... FACEM TREABA ACEIA...RUSINOASA?
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
lili
-6
"Duduie" ajustata de INS! Ca Grecia vom ajunge, la fel "duduia" in hartii economia Greciei apoi au intrat in faliment! Asa va arata Romania! Dragnea la RTV deja a anuntat COLAPSul: "Președintele PSD, Liviu Dragnea, a vorbit DESCHIS într-un interviu pentru postul România TV, despre Programul de guvernare și scandalul care înconjoară de ceva vreme controversatul subiect al pensiilor speciale. „Ceea ce se întâmplă cu pensiile speciale este o manipulare nesimțită. Nu există în prezent nici o problemă cu acestea. Se vorbește despre acest subiect din martie, iar adversarii politici au și ei interesele lor să spună că țara este în colaps. România NU este INCA o țară sărăcită de tot, trebuie să fim conștienți de asta. Eu, împreună cu echipa mea am fost la întâlniri și am vorbit cu niște investitori. În Septembrie vom avea Certitudinea că România va avea sprijin din punct de vedere economic pentru a NU pica în Colaps”, a spus Dragnea într-un interviu dat săptămâna trecută în clădirea Parlamentului." Gasiti articolul postat LUNI 14 August pe site-ul Ev Zilei, deja aseara la Emisiunea Danei Grecu cei de la Antena 3 au vorbit despre COLAPSul lui Dragnea!
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
gabriel @ lili
+3
Vezi c-o sa te contrazica bAlex...INS-ul e un fel de Mecca pentru cei ce cred in "Biblia" guvernarii,chiar daca-s niste sclavi politici numiti sa "ajusteze" datele pe placul stapanirii.Ca de aia-i si spune "statistica",cam cum descoperisera pe vremea bocului cresterea...zero!
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Alex @ lili
0
Ca sa-i fac fac in necaz lui Gabriel, sunt de acord cu dumneata !
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Pixelu Albastru
+5
Deci, bogații sunt și mai bogați iar săracii și mai săraci.
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
lili @ Pixelu Albastru
+5
Economia Romaniei "duduie", Romania se mentine pe Ultimul loc in UE, deja Bulgaria ne-a depasit la multi indicatori! E bineeee, consumam ceea ce PRODUC altii, CONSUMAM din IMPORTURI care au explodat, e "performanta" Economia Romaniei! Pe hartie stam bine, in buzunarele majoritatii Romanilor e aceiasi saracie, Preturile la Carburanti si Preturile in general Cresc(datorita cresteriii Accizei la Carburanti!), deci Cresterea e artificiala, in CIFRE pentru ca Puterea de cumparare e aceeasi, din cauza Inflatiei care "duduie" mai tare decat in Guv ZERO al lui Ciolos! Statul roman se imprumuta din ce in ce mai mult ca sa plateasca Salariile si pensiile, in consecinta sunt de asteptat Taxe si impozite NOI sau Crescute cele existente! E bine, e foarte bineeee!
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Suciu
+4
Mai degraba minte de bubuie.
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Băluţă se înfurie şi mai ia un chioşc
Publicat acum 17 ore şi 38 minute
Gabi Firea, la oglindă
Publicat acum 12 ore şi 31 minute
Ce a aflat Tudose dimineață
Publicat acum 16 ore şi 53 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 11 ore şi 40 minute