Oficial european: „Nu le putem spune românilor că trebuie să stea într-un sistem sălbatic”

Preşedintele Comisiei Mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară din Parlamentul European, Giovanni La Via, respinge modelele de tip „Wild Carpathia” (după titlul unui documentar în trei episoade difuzat de televiziunea Travel Channel International).

La Via este de acord că trebuie păstrate locurile în care există „un mediu bun”.

„Dar nu trebuie să-i obligăm pe români să nu se dezvolte, doar de dragul unor modele „Wild Carpathia”. Noi trebuie să creştem nivelul de trai de-a lungul şi de-a latul Europei. Aşa că nu le putem spune românilor că trebuie să stea într-un sistem sălbatic.”, spune Giovanni La Via într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Cotidianul.

Giovanni La Via consideră că modelele cele mai bune sunt „sistemele din Suedia sau Finlanda, de exemplu, unde există un echilibru foarte bun între mediu pe de o parte şi un bun nivel de trai pe de altă parte”.

Potrivit preşedintelui Comisiei Mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară din Parlamentul European,modelul nu e „rezervaţia”.

„Nu vrem să menţinem oameni săraci doar ca să avem o zonă sălbatică, de care să se bucure turiştii şi cei care vin aici să vâneze urşi” (Giovanni La Via)

„Nu vrem să menţinem oameni săraci doar ca să avem o zonă sălbatică, de care să se bucure turiştii şi cei care vin aici să vâneze urşi. Trebuie să folosim mediul ca să îmbunătăţim nivelul de viaţă al oamenilor locului, nu doar al turiştilor.”, a mai declarat el.

Wild Carpathia, un documentar britanic în trei episoade

„Întotdeauna mi-a făcut mare plăcere să revin în România (pentru) frumuseţea naturală extraordinară a peisajelor sale şi a pădurilor sălbatice virgine din Munţii Carpaţi” (Prinţul Charles)

Până acum au fost realizate trei părţi ale documentarului, cea de a treia, intitulată “Wild Forever”, a promovat mai multe zone din România, între care oraşul Cluj-Napoca, Maramureşul, cimitirul de la Săpânţa, Bucovina, Munţii Făgăraş, Valea Zălanului şi satul Saschiz, incluzând un interviu cu Prinţul Charles al Marii Britanii, prin care acesta îşi manifestă dorinţa de a ajuta România să-şi conserve moştenirea culturală rurală.

„Unul dintre motivele pentru care întotdeauna mi-a făcut mare plăcere să revin în România este frumuseţea naturală extraordinară a peisajelor sale şi a pădurilor sălbatice virgine din Munţii Carpaţi”, a spus Prinţul Charles.

Interviul integral va fi publicat în cursul zilei de luni, 28 iulie

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Liviu Stan 239 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.