Oficial rus: Kievul a utilizat muniții cu fosfor alb împotriva civililor

Un oficial de la Moscova a acuzat Kievul că, în timpul operațiunii sale militare din estul separatist al Ucrainei, a folosit arme interzise împotriva populației civile, susținând că experții Comitetului rus de anchetă au stabilit că armata ucraineană a utilizat muniții cu fosfor alb.

„Muniții cu fosfor alb au fost utilizate împotriva populației civile (…). Noi am efectuat teste care ne-au permis să stabilim că zone civile au fost vizate de aceste tiruri”, a declarat Aleksandr Drîmanov, membru al Comitetului rus de anchetă, citat de RIA Novosti, preluată de Agerpres.

Acesta a susținut că expertiza a fost realizată pe baza unor fragmente de muniții și eșantioane trimise în Rusia de localnici din zonele unde au fost folosite astfel de arme.

RIA Novosti amintește că, în luna iunie, separatiști din regiunea Donețk au acuzat armata ucraineană că a folosit bombe incendiare la Semionovka, localitate situată în apropiere de orașul Slaviansk, bastion al insurgenților proruși. Experți citați de agenția de presă rusă au estimat că acestea ar fi fost bombe cu fosfor.

Kievul a dezmințit atunci aceste acuzații, calificându-le drept „absurde”.

Armele cu fosfor alb, substanță care se aprinde în contact cu oxigenul din aer și arde la temperaturi foarte ridicate, nu sunt interzise de niciun tratat internațional. Utilizarea lor este însă reglementată de protocolul III din Convenția privind armele convenționale din 1980 „privind interzicerea sau limitarea armelor incendiare”. Acest text interzice de asemenea utilizarea unor astfel de arme în zone civile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.