Oficial ucrainean: Nivelul de amenințare cu o invazie a trupelor ruse în Ucraina a crescut

Nivelul de amenințare cu o invazie rusă în Ucraina a crescut, în comparație cu situația dinaintea acordurilor de la Geneva din 17 aprilie, a declarat vineri adjunctul șefului administrației prezidențiale de la Kiev, Andrei Sencenko, într-o intervenție televizată citată de presa din Ucraina.

„Cred că nivelul de amenințare (cu o invazie a trupelor ruse în Ucraina) a crescut. Este evident faptul că pentru Putin obiectivul nr.1 rămâne perturbarea procesului de stabilizare a situației în Ucraina și eșecul alegerilor prezidențiale anticipate”, a spus oficialul.

Referindu-se la prezența rusă în regiunile din sud-estul Ucrainei, șeful administrației de la Kiev a indicat că autoritățile ucrainene au reținut în ultimul timp 25 de ofițeri GRU (Serviciul de informații al armatei ruse) pe teritoriul Ucrainei.

„Unii dintre ei au trăit și câte doi-trei ani sub nume false, cu documente false, contrar acordului dintre Ucraina și Federația Rusă, desfășurând activități subversive și de colectare de informații pe teritoriul ucrainean”, a spus Sencenko.

„Am fost criticați pentru debutul lent al operațiunii antiteroriste, dar acest început a fost consacrat separării grupurilor de cetățeni care participă la proteste. Am reușit practic pe teritoriul Donbasului (regiune carboniferă din estul Ucrainei) să separăm manifestanții pașnici, care s-au ridicat împotriva vieții de mizerie, a corupției totale și a nedreptăților. Am reușit să-i să-i îndepărtăm de proteste”, a afirmat reprezentantul președinției de la Kiev.

„Celor care nu sunt implicați în acte criminale și nu au mâinile pătate de sânge noi le spunem:,,Plecați, suntem gata să vă amnistiem”, dar este o altă discuție cu privire la cei care doresc să instituie un control asupra Donbasului și resurselor acestuia și care încearcă să-și aroge dreptul de a controla populația de circa 10 milioane de locuitori ai regiunii’, a mai spus el.

Joi armata rusă a lansat noi exerciții în apropiere de frontiera ucraineană, ca răspuns la ofensiva declanșată de Kiev împotriva separatiștilor proruși din sud-estul țării.

SUA au avertizat Rusia cu privire la o invazie militară pe teritoriul Ucrainei.

„O avansare în teritoriul ucrainean ar fi o greșeală gravă”, a spus purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, amintind că de la 17 aprilie, când au fost convenite acordurile de la Geneva, secretarul de stat american John Kerry a discutat de șase ori cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov în legătură cu măsurile privitoare la detensionarea situației din Ucraina.

Ministrul rus „nu a vorbit niciodată despre responsabilitatea aplicării de către Rusia a prevederilor acordului, menționând că acest document nu impune acțiuni din partea Federației Ruse, ci vizează doar afacerile interne ale Ucrainei”, a afirmat Psaki.

În ce privește operațiunea militară a autorităților de la Kiev în estul Ucrainei, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat a spus: „Guvernul ucrainean gestionează întreaga Ucraină și are dreptul să asigure ordinea, liniștea și stabilitatea în țară”, conform Interfax-Ukraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.