Olanda a înfipt din nou laleaua în marea brânză europeană

Premierul Olandei a înfipt din nou laleaua în marea brânză europeană. Acum câţiva ani, şeful executivului de la Haga, Mark Rutte, era şantajat de nişte rasişti, aflaţi împreună cu el la guvernare (PVV, condus de Geert Wilders). I se cerea să facă tot posibilul să stopeze accesul României în spaţiul Schengen. Altfel, PVV ameninţa constant că rupe coaliţia aflată la putere în Olanda. Rutte le-a ţinut isonul şi le-a satisfăcut doleanţa.

Împreună cu extremiştii de serviciu din acea vreme, premierul olandez a condiţionat (la mai toate summit-urile europene) intrarea românilor în Schengen de monitorizările atente ale Bruxelles-ului în sfera sistemului justiţiei din România. Criteriile tehnice de intrare în Schengen, pe care România le îndeplineşte perfect, nu aveau nimic de a face cu situaţia justiţiei. Era o regulă inadmisibilă inventată de olandezi ca să ne mai ţină câţiva ani pe tuşă.

Politicienii olandezi, susţinuţi puternic din culise de cei germani şi britanici, voiau să demonstreze că România trebuie să cedeze puternic din suveranitatea sa în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, să poată fi controlată cât mai aproape de Comisia Europeană, lăsând mereu să se înţeleagă că suntem un fel de stat de mâna a doua în UE. Rutte cerea, în schimbul acceptării noastre în Schengen, mai mult control european în instituţiile politice de la Bucureşti.

După ce i-a lăsat pe propriii săi ultranaţionalişti să îşi facă de cap la guvernare (ulterior aceştia au fost sancţionaţi prin votul popular), după ce a folosit în mod ipocrit argumentul nevoii de control strict al Bruxelles-ului asupra României, dar şi asupra altor state membre, acum premierul olandez schimbă în mod ipocrit foaia.

Într-o declaraţie recentă, şeful executivului olandez spune că olandezii vor mai puţin Bruxelles şi mai multă suveranitate în UE. Rutte a pledat pentru o Uniune Europeană „mai modestă”, în care Olanda să deţină „o suveranitate naţională sporită”. Mark Rutte a spus-o foarte clar: Olanda vrea cât mai puţină interferenţă din partea Bruxelles-ului în afacerile ei interne. Premierul a fost completat de şeful diplomaţiei olandeze, Frans Timmermans, care a spus că aceste recomandări ale lui Rutte ar trebui transpuse într-o agendă de măsuri pentru o Uniune Europeană. Olanda vrea, a spus Timmermans, să aplice acum principiul „apelăm la nivel european numai când este necesar, iar la nivel naţional, oricând este posibil”.

Este a nu ştiu câta oară când Uniunea Europeană ne serveşte limbaj dublu şi meniuri diferite. Pentru „periferici”, regulile comunitare trebuie să fie de fier, în timp ce, pentru „marile protagoniste” ale UE, ele pot fi de plastilină. După ce, vreme de decenii, au luat toată frişca de pe tortul european, având enorme avantaje comerciale şi politice, acum, pe fundalul crizei şi al invitabilei ridicări a restricţiilor pe piaţa muncii, Olanda, Marea Britanie şi alte „vedete” din UE vor să schimbe regulile jocului. Vorbesc acum de mai puţină interferenţă a Bruxelles-ului în afacerilor lor interne.

Noi părem loviţi de blestemul unui fatal contra-timp. Când UE stătea bine şi oferea lejer avantajele membrilor săi, noi eran traşi la rindea şi supuşi testelor de bună purtare venite de la Bruxelles. Acum, când împlinim deja şase ani de „membership”, când contăm uneori cam prea mult pe „ajutorul UE”, constatăm că târgul s-a cam spart. Unii, mai prudenţi, îşi iau bagajele şi vor să o şteargă englezeşte din construcţia comunitară, cu aceeaşi temere cu care unii locatari părăsesc blocurile cu bulină roşie. Acesta este sentimentul pe care îl lasă azi Olanda şi Marea Britanie.

Românii care vor sosi să muncească liber şi legal pe piaţa muncii britanică sau olandeză vor nimeri probabil într-o epocă nouă. Una în care, cu tupeu şi ipocrizie, atât guvernul de la Londra, cât şi executivul olandez ar putea să le ştirbească lejer din drepturile lor de cetăţeni europeni, fără să le mai fie teamă că vor fi traşi de urechi de Comisia Europeană. Politicienii olandezi şi britanici vor invoca suveranitatea lor şi vor ignora norme şi principii de bază ale UE.

Declaraţiile ipocrite ale politicienilor olandezi, asezonate cu fandoselile eurofobe ale britanicilor, spun enorm despre cât de justă este Europa la care suntem chemaţi să participăm. Este Europa în care „perifericilor” li se cere să fie din ce în ce mai puţin ei înşişi, ca alţii, mai tari, să îşi permită luxul de a fi din ce în ce mai puternici ei înşişi, fără teamă de penalităţile venite de la Comisia Europeană. Unele state membre se „dez-naţionalizează” progresiv în spaţiul comunitar, pentru ca altele să îşi „re-naţionalizeze” politicile.

Oare a sosit deja epoca în care, în sălile imense şi devenite aproape inutile ale instituţiilor europene de la Bruxelles (Comisie, Consiliu, Parlament), se va auzi hârşâit, ca o placă de patefon stricată, vocea lui Jean Monnet, unul dintre arhitecţii Europei Unite, perorând: „Nu va fi deloc pace în Europa, dacă statele ei se vor reclădi doar pe baza suveranităţii naţionale şi pe protecţionism economic. Statele Europei nu sunt suficient de puternice luate separat, ca să poată să garanteze de unele singure prosperitatea şi dezvoltarea socială a cetăţenilor lor”?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.