Olanda, la un pas de eliminare sau de baraj

Islanda şi Ţara Galilor doi lideri total nescontaţi, ar putea ca duminică, să fie deja calificaţi matematic. Olanda se află într-o situaţie critică. Bulgaria pierde din nou acasă.

Portocala mecanică este acum catastrofa mecanică

Joi noaptea s-au jucat 9 partide din trei grupe ale preliminariilor pentru „Euro 2016”. S-au înregistrat unele rezultate de neconceput în urmă cu puţin timp. „Capul de afiş” l-a constituit înfrângerea acasă a Olandei în faţa Islandei. Surpriză uriaşă? Şi da, şi nu. Da dacă ne uităm, la performanţe – ultima, semifinalistă la Campionatul Mondial din 2014. Da, dacă ne uităm la purtătorii tricourilor cu numărul 8, 10 şi 11: Huuntelar, Sneijder şi Robben. Da, dacă vedem că un Van Persie şi un Afellay nu pot prinde peimul 11. Da, dacă ne uităm unde joacă majoritatea jucătorilor olandezi. Şi, în fine, da, dacă ne uităm la palmaresul dintre 1973 şi 2009: Olanda 9 victorii, Islanda zero victorii, un meci egal; Olanda 33 goluri marcate, Islanda 4 goluri marcate. Nu, dacă ne uităm că Islanda este lider într-o grupă cu Olanda, Cehia şi Turcia. Nu dacă ţinem minte că în tur, Islanda a învins cu 2-0 Olanda, a învins Cehia şi a zdrobit Turcia. Mai puţine „nu”-uri decât „da”-uri, dar „nu”-urile sunt calde, sunt la zi. O înfrângere zdrobitoare au suferit şi casele de pariuri. Pentru victorie, Olanda era creditată cu cote între 1.20 şi 1.30, iar Islanda cu cote între 10 şi 13 !!!. Cine a mizat pe „pescari” s-a făcut om. Olanda este la un pas de eliminare. Este pe locul 3 în grupă, doar pentru că Turcia a fost egalată acasă de Letonia în minutul 90+1. Tot în această grupă a suferit mult şi Cehia, care a reuşit să egaleze în minutul 77 şi a marcat golul victoriei 10 minute mai târziu. Un alt lider total nescontat este Ţara Galilor şi unde, într-o grupă cu Belgia şi cu o Bosnie despre care se credea că vrea să rămînă în lumea bună după calificarea în premieră la mondiale în 2014. În fine, vecinii noştri, bulgarii, sunt din nou condamnaţi să vadă la televizor un turneu final. Dacă pierzi 6 puncte din 6 cu Norvegia, şi mai ai la activ şi un egal cu Malta, nu poti avea pretenţii de calificare, nici măcar prin baraj.

Rezultate tehnice etapa a 7-a

Grupa A

Cehia – Kazahstan 2-1 (0-1)

Olanda – Islanda 0-1 (0-0)

Turcia – Letonia 1-1 (0-0)

Clasament

  1. Islanda – 18 puncte

  2. Cehia – 16 puncte

  3. Olanda – 10 puncte

  4. Turcia – 9 puncte

  5. Letonia – 4 puncte

  6. Kazahstan – 1 punct

Islanda mai are nevoie de 1 punct şi este matematic calificată direct la turneul final. Olanda pentru a mai spera la locul 2 dacă obţine 9 puncte din ultimele 9, iar Cehia face doar 3 puncte din dubla cu Letonia (d) şi Turcia (a).

Grupa B

Belgia – Bosnia&Herţegovina 3-1 (2-1)

Cypru – Ţara Galilor 0-1 (0-0)

Israel – Andorra 4-0 (4-0)

Clasament

  1. Ţara Galilor – 17 puncte

  2. Belgia – 14 puncte

  3. Israel – 12 puncte

  4. Cypru – 9 puncte

  5. Bosnia&Herţegovina – 8 puncte

  6. Andorra – 0 puncte

Ţara Galilor mai are nevoie de un singur punct în „dubla” cu Israel (a) şi Bosnia (d), pentru că în ultima etapă joacă acasă cu Andorra. O victorie a Ţării Galilor cu Israelul califică aproape matematic şi pe belgieni.

Grupa H

Azerbaijan – Croaţia 0-0

Italia – Malta 1-0 (0-0)

Bulgaria – Norvegia 0-1 (0-0)

Clasament

  1. Croaţia – 15 puncte

  2. Italia – 15 puncte

  3. Norvegia – 13 puncte

  4. Bulgaria – 8 puncte

  5. Azerbaijan – 5 puncte

  6. Malta – 1 punct

Calificarea atât cea directă, cât şi accederea la baraj se joacă în 3. Două meciuri vor fi decisive: Norvegia – Croaţia, pe 6 septembrie şi Italia – Norvegia pe 13 octombrie. Şi, evident, atât Italia cât şi Croaţia nu trebuie să piardă puncte în meciurile de acasă cu Bulgaria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.