MAE: Olanda nu mai leagă aderarea la Schengen de raportul MCV

Ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, i-a transmis omologului român, Titus Corlăţean, aflat, marţi, în vizită oficială la Haga, că Guvernul Olandei nu mai condiţionează aderarea României la Schengen de MCV, informează MAE.

„Ministrul olandez al Afacerilor externe a menţionat că programul noului Guvern de la Haga nu mai condiţionează aderarea României la Schengen de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ultimul subiect rămânând însă de interes pentru Olanda”, potrivit unui comunicat MAE.

Conform sursei citate, Timmermans „a subliniat că a transmis Parlamentului naţional evaluarea Guvernului de la Haga privind raportul MCV pentru România, care pune în evidenţă o serie de progrese semnificative făcute de Guvernul României în acest dosar”.

Corlăţean solicitat sprijinul părţii olandeze în favoarea susţinerii unei decizii favorabile de aderare a României la spaţiul Schengen, cu ocazia Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 7-8 martie.

El „a subliniat că autorităţile române îşi îndeplinesc cu responsabilitate rolul pe care îl deţin la frontiera estică a UE, precum şi criteriile de aderare, stabilite în acquis-ul Schengen, fapt confirmat şi de Comisia Europeană”, evidenţiază comunicatul MAE.

Totodată, cei doi miniştri au convenit să menţină contactul politic în perioada următoare pentru „a explora identificarea unei soluţii care să corespundă intereselor tuturor statelor membre UE până la Consiliul JAI din 7-8 martie 2013”.

Corlăţean i-a adresat lui Timmermans şi invitaţia de a vizita România anul acesta, invitaţie acceptată de acesta.
În ce priveşte subiectul liberalizării pieţei muncii pentru cetăţenii români şi bulgari, oficialul olandez a dat asigurări că ţara sa va respecta prevederile legale şi va liberaliza accesul, începând cu 1 ianuarie 2014.

Cei doi miniştri au convenit şi derularea de consultări regulate între Ministerele Afacerilor Externe ale celor două ţări pe temele aflate pe agenda comunitară.

Ambii oficiali au subliniat nivelul şi dinamica foarte bune ale schimburilor comerciale româno-olandeze, Regatul Ţărilor de Jos ocupând primul loc în clasamentul investitorilor străini în România.

Ministrul Corlăţean a transmis interesul României pentru atragerea de noi investiţii olandeze, cu precădere în domeniul energiei, agriculturii şi infrastructurii, mai relatează comunicatul MAE.

De asemenea, Corlăţean a avut o întrevedere cu ministrul olandez pentru migraţie, Fred Teeven, cu care a discutat cu privire la cooperarea în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, aderarea României la Schengen şi raportul Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Şeful diplomaţiei române a prezentat progresele României în cadrul MCV şi a exprimat angajamentul părţii române de a avansa reformele pentru îndeplinirea tuturor angajamentelor în domeniu, precizează MAE.

A arătat că îndeplinirea responsabilităţilor asumate în cadrul MCV sunt prioritare pentru autorităţile române şi a exprimat deschiderea de a continua dialogul şi cooperarea cu partenerii din cadrul UE în prezentarea progreselor înregistrate. În ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen, demnitarul român a solicitat susţinerea părţii olandeze şi a prezentat argumentele autorităţilor române pentru luarea unei decizii favorabile pentru aderarea în două etape, mai întâi cu frontierele maritime şi aeriene, cu ocazia Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, programat pentru 7-8 martie 2013. A subliniat că România a îndeplinit toate criteriile pentru aderarea la spaţiul Schengen, fapt confirmat şi de Comisia Europeană”, precizează MAE.

„Responsabilitatea în îndeplinirea rolului deţinut la frontiera estică arată că România este un partener credibil şi serios, pregătit să îşi asume statutul de stat membru Schengen. Participarea constantă şi consistentă a României la operaţiunile care vizează segmentele supuse presiunilor migratorii ale graniţelor UE şi la cooperarea cu statele din regiune în cadrul efortului comun de combatere a migraţiei ilegale pledează în acest sens. Cei doi demnitari au convenit menţinerea unui contact permanent, inclusiv pe linia ministerelor afacerilor interne, pentru identificarea unei soluţii care să corespundă intereselor tuturor statelor membre UE până la Consiliul JAI din 7-8 martie 2013”, mai menţionează MAE.

Olanda şi Germania sunt ţările care au blocat în ultimul an o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, anunţând că pentru a accepta acest lucru aşteaptă progrese în raportul MCV al Comisiei Europene, prezentat pe 30 ianuarie.

Anunţul Olandei a venit în contextul în care Traian Băsescu, în ciuda spuselor lui din trecut, a încercat de mai multe ori în ultimul timp să lege aderarea României la spaţiul Schengen de MCV, în dorinţa lui de a mai trage o dată preşul de sub picioarele Guvernului.

Traian Băsescu a refuzat să semneze scrisoarea către liderii UE propusă de Ponta, prin care li se cere șefilor de stat și de Guvern sprijinul pentru aderarea României la spațiul Schengen. Băsescu a cerut ca scrisoarea să conțină „punct cu punct aspectele negative” din raportul MCV. Și asta în condițiile în care anul trecut, când Olanda lega aderarea României de raportul MCV, același Băsescu califica gestul drept… „un abuz fără limite”.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.