×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 06:17
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
De azi
Olanda preia președinția semestrială a UE

Olanda preia oficial vineri, 1 ianuarie, președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, într-un moment deosebit de complicat, printre provocările cu care se confruntă cele 28 de state figurând criza refugiaților, terorismul jihadist, nemulțumirile britanicilor, o economie europeană fragilă și o rată ridicată a șomajului, transmite EFE, citată de Agerpres.

Guvernul de coaliție al liberalului Mark Rutte va prelua de la Luxemburg conducerea Consiliului UE, pe care o va asigura până la 30 iunie. Un prim eveniment sub președinția Olandei va avea loc la 7 ianuarie, când orașul Amsterdam, unde se vor desfășura reuniunile ministeriale informale, va fi vizitat de membrii Colegiului Comisarilor. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat la ultimul summit european că nu-și face "niciun fel de iluzii" cu privire la 2016, apreciind că "actualele crize vor continua și altele noi vor apărea".

Ultima dată când Olanda a deținut președinția prin rotație a UE a fost în urmă cu 12 ani, în semestrul doi al anului 2004, când s-a decis oferirea statutului de stat candidat pentru Turcia, care acum se află din nou în centrul politicii comunitare, pentru rolul important pe care îl poate juca — sau cel puțin așa speră liderii europeni — pentru a frâna intrarea refugiaților în Europa.

Însă Olanda este obișnuită cu perioadele turbulente. A demonstrat-o când a prezidat UE în al doilea semestru al anului 1991 și în primul semestru al anului 1997, când a condus negocierile cruciale pe tema Tratatului de la Maastricht și a celui de la Amsterdam.

După atentatele din 13 noiembrie din Paris și pe fondul afluxului de refugiați, UE se află "în fața uneia dintre cele mai grele încercări", a declarat recent ministrul de externe olandez, Bert Koenders, într-o scrisoare despre starea Uniunii trimisă parlamentului din țara sa. "UE se confruntă cu un aflux imens de persoane care fug de război și oprimare. La frontierele estice, geopolitica de altădată pare să revină, iar în interiorul UE planează amenințarea fragmentării. Teroriștii ne atacă stilul de viață, într-o încercare de a semăna spaima și de a demonstra divizările din societățile noastre", a scris politicianul laburist.

Olanda, una dintre țările fondatoare ale UE, a prezidat blocul comunitar nu mai puțin de 11 ori, începând cu anul 1960, iar autoritățile din această țară știu că nu există căi rapide sau facile pentru soluționarea tuturor acestor provocări, comentează EFE. Autoritățile din această țară își doresc să acționeze ca arbitru și mediator pentru a-i ajuta pe cei 28 să găsească soluții comune.

Guvernul condus de Rutte și-a stabilit patru priorități pentru următoarele șase luni, una dintre ele fiind tocmai imigrația și, implicit, securitatea internațională. Această provocare va necesita fără îndoială cele mai mari eforturi din partea președinției olandeze, a cărei misiune va fi de a negocia în cadrul UE planul antiterorist prezentat după atentatele din 13 noiembrie din Paris, propunerea privind crearea unei gărzi europene de frontieră și redistribuirea refugiaților.

Olanda susține că securitatea externă și internă "merg mână în mână" și solicită un răspuns coerent, apreciind totodată că trebuie să existe o mai bună redistribuire a refugiaților în toată Europa și că statele UE trebuie "să împartă mai echitabil această povară" și să caute "modalități de a gestiona mai bine afluxul de refugiați".

Celelalte trei priorități ale președinției olandeze sunt o Europă inovatoare și creatoare de locuri de muncă; niște finanțe solide și o zonă euro robustă; și o politică avangardistă în ceea ce privește mediul înconjurător și energia. Totodată, Olanda își propune ca UE să se concentreze pe lucrurile esențiale, adică să genereze creștere economică și locuri de muncă și să se apropie de societatea civilă.

Olanda va prezida UE în timpul negocierilor Londrei cu partenerii săi europeni pe tema viitorului Marii Britanii în blocul comunitar, cu toate că aceste negocieri se vor desfășura la nivel tehnic și politic la Bruxelles și Londra, celelalte capitale europene urmând doar să fie consultate, până la summitul european din februarie, unde se așteaptă un acord pe această temă.

La 1 iulie, Olanda va preda Slovaciei președinția semestrială a UE.

Publicat Vineri, 01 ianuarie 2016
3718
 | 0
 | 4
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Corneliu
+4
P.S. Am vrut sa fac o gluma si mi-a iesit pe invers . Mea Culpa ! Adica , vom intra in Schengen la Anul si La Multi Ani cu olandezii otraviti .
Publicat Vineri, 01 ianuarie 2016
+Răspunde
Corneliu
+3
Bucurie mare pentru romani . . . Olanda la carma UE ne va primi in Schengen ! ! ! Uraaaa . . . cu Zambete si Flori !
Publicat Vineri, 01 ianuarie 2016
+Răspunde
ILIE DE LA SCULARIE @ Corneliu
+7
Ha ha ! Seamana cu bancul cu francezul si romanul care, prin 2007, se intilnesc pe strada si francezul tine sa-l felicite pe roman : "Felicitari, am auzit ca ai intrat si matale in UE !" La care romanul se trage un pas inapoi, isi verifica ambele talpi al pantofilor si il intreaba pe francez : "In ce zici ca am intrat ?"
Publicat Vineri, 01 ianuarie 2016
+Răspunde
ILIE DE LA SCULARIE
+8
De abia astept sa vedem coffee-shop-uri la fiecare colt de strada si fete in vitrina, ca la Amsterdam, Rotterdam si alte orase "civilizate" din Holanda ! In orice caz familia basaului va fi mai mult decit multumita : aia mica, gingava, pentru existenta primelor, ta-su pentru cele din urma ...
Publicat Vineri, 01 ianuarie 2016
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 16 ore şi 19 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 10 ore şi 26 minute