Olimpiada de la Rio: Un altfel de clasament

Într-o postare apărută pe contul de Facebook al Parlamentului European se face referire la performanţele superioare ale sportivilor din Uniunea Europeană comparativ cu cele ale atleţilor din SUA şi China: UE cu 325 de medalii, Statele Unite cu 120 (în realitate au fost 121 de medalii) şi China cu 70.
Cotidianul.ro vă prezintă însă o altă abordare a realizărilor sportivilor la tocmai încheiata Olimpiadă şi pune în balanţă numărul de medalii câştigate la 100 miliarde de dolari PIB. În calcul au fost luate statele care s-au clasat în primele 20 în topul medaliilor şi care au un PIB mai mare de 100 de miliarde de dolari. Surpriza cea mare vine însă din Asia, dar nu din China, ci de la Kazahstan. Sportivii din acest stat au câştigat 17 medalii (3 de aur, 5 de argint şi 9 de bronz) iar PIB-ul estimat pentru 2016 este de 116,1 miliarde de dolari. Vorbim astfel de 14,6 medalii la 100 de miliarde de dolari PIB! Din Europa, cea mai mare performeră este Ungaria, cu 12,8 medalii/100 de miliarde de dolari PIB. România are 2,7 medalii (cu menţiunea că România s-a clasat pe locul 47 în topul medaliilor), iar Marea Britanie 2,47, în timp ce Germania a câştigat 1,21, Franţa 1,7, Italia 1,51, Spania 1,36. Uniunea Europeană a obţinut 1,97 medalii la 100 de miliarde de dolari PIB. Este o situaţie superioară SUA, care a consemnat 0,65 medalii, sau China, cu 0,61. Însă Europa Unită a fost întrecută de Noua Zeelandă, cu 10,5 medalii, Rusia cu 4,94, şi de Australia, cu 2,41 medalii. Japonia s-a încadrat la 0,92 de medalii, iar Coreea de Sud cu 1,58.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.