Oliver Stone, „idiotul util al lui Putin“?

Ultimul film realizat de Oliver Stone, „Conversații cu domnul Putin“, a provocat reacții extrem de variate în Occident. În mod surprinzător, Le Figaro, de dreapta, publică o cronică extrem de favorabilă regizorului american, luni, în ziua difuzării în Franța a primelor două din cele patru episoade ale documentarului. De ce Putin se bucură încă de o mare popularitate în țară, la aproape două decenii de la venirea la putere „Deoarece populația îi este recunoscătoare pentru două lucruri: a scos Rusia din haosul în care au aruncat-o căderea comunismului și «liberalizarea» sălbatică a economiei; a redat Rusiei prestigiul în lume“, scrie Le Figaro. „Nu există nicio aluzie istorică care să nu fie susținută cu materiale de arhivă în acest film“, scrie Le Figaro, inclusiv promisiunile făcute de Kohl și Baker în ce privește extinderea NATO, după ce Moscova a acceptat să-și retragă soldații din fosta RDG.

O cu totul altă abordare din partea revistei Marianne, de stânga, care consideră că Oliver Stone a devenit „idiotul util al lui Putin“ și îi reproșează că, în cele 12 întâlniri cu liderul rus, nu a reușit să obțină decât o singură noutate – „țarul“ este bunic. În rest, răspunsuri standard la întrebări slabe despre oligarhia ce a apărut în jurul lui Putin, despre lipsa oricăror probe a implicării Rusiei în alegerile din SUA sau despre averea uriașă a lui Putin.

O interpretare similară dată și de The New York Times, pentru care documentarul lui Stone este un panegiric închinat lui Putin.

„Cum l-a sedus Putin pe Oliver Stone“, titrează cotidianul american, care vrea să explice cum a ajuns un american bogat și renumit să simpatizeze un „lider tiranic și corupt al unei puteri ostile“. Răspunsul cotidianului: datorită ignoranței, a seducției exercitate de putere și grandoare, datorită preconceptelor comune cu ale lui Putin și incapacității de a distinge între ficțiune și realitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.