Elevii din Olt şi Brăila, cele mai multe medii de 10 în clasamentul admiterii la liceu

Ministerul Educației Naționale a publicat ierarhia mediilor pe baza cărora se va face Admiterea la liceu anul acesta. Potrivit datelor făcute publice, elevii din județul Olt au obținut cele mai multe medii de 10. Nouă elevi din acest județ au reușit să obțină media maximă.

În topul județelor fruntașe se mai află Brăila – cu 7 medii de 10, urmat de Iași cu 6 și Cluj, Satu Mare, Doljul și Constanța cu 5 medii de 10 fiecare.

În Bucureşti și Ilfov au fost obținute doar 4 medii de 10, la fel și în Gorj.

În top – cu câte 3 medii de 10 fiecare – se mai situează județele Bacău, Arad, Vrancea, Galați.

De partea cealaltă, în județe precum Sibiu, Hunedoara, Brașov, Mureș, Covasna, Harghita, Ialomița, Călărași sau Mehedinți, niciun elev nu a reușit să obțină media 10.

Cum se calculează mediile

Mediile au fost calculate după notele la evaluarea naţională şi cele din gimnaziu.

Admiterea în liceu se va face pe baza mediei la evaluarea naţională în pondere de 75%, restul de 25 la sută fiind dat de media din gimnaziu.

Până anul acesta, nota la admitere era calculată ca medie artimetică a mediilor de la evaluare şi din gimnaziu.

Conform legislaţiei în vigoare, se pot înscrie în învăţământul liceal şi elevii care au obţinut medii sub 5 la evaluarea naţională.

Repartizarea computerizată va avea loc în trei etape. În prima etapă de admitere se pot înscrie candidaţii din seria curentă, precum şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2014-2015.

Din 4 până în 8 iulie vor fi completate opţiunile în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţi, şi vor fi verificate fişele editate de calculator, pentru corectarea eventualelor greşeli.

După ce baza de date va fi verificată de Comisia Naţională de Admitere, în 15 iulie va avea loc repartizarea computerizată a absolvenţilor înscrişi în prima etapă. Listele cu candidaţii vor fi afişate în 16 iulie la şcolile în care elevii au învăţat şi la liceele la care au fost repartizaţi, iar până în 25 iulie pot fi depuse dosarele de înscriere.

A doua etapă de ADMITERE va avea loc în perioada 16 -31 iulie. În perioada 16-21 iulie vor fi completate fişele de opţiuni de către candidaţii care nu au participat la prima repartizare şi de către cei care au rămas nerepartizaţi. Repartizarea computerizată a candidaţilor din etapa a doua de admitere va avea loc în 24 iulie, în aceeaşi zi urmând să fie afişate listele la şcoli şi licee. Candidaţii repartizaţi vor putea depune dosarele de înscriere la licee în perioada 24-25 iulie.

În 25 iulie, liceele vor transmite situaţia locurilor rămase libere în urma înscrierii candidaţilor admişi în cele două etape, iar în perioada 28-31 iulie vor fi rezolvate, de către comisia judeţeană de admitere, situaţiile speciale, respectiv cele privind candidaţii care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen şi cei care nu au participat la primele două etape.

În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc în 4-5 septembrie, pentru elevii care nu au participat la nicio repartizare, care nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară mai târziu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.