Omul Anului 2010 în România

Încercarea redacţiei cotidianul.ro de a stabili o personalitate definitorie pentru anul 2010 în România s-a dovedit a fi mai dificilă decât am crezut. Opţiunile cititorilor noştri s-au arătat a fi net diferite faţă de cele ale telespectatorilor sau ale publicului investigat prin mijloacele sondajelor de opinie. Unele răspunsuri au avut dimensiunea unor surprize. Apăreau nume noi, aproape necunoscute. Şi în alte părţi, încercări de acelaşi fel s-au izbit de dificultăţi asemănătoare. Cititorii revistei „Time” l-au ales pe Julian Assange Omul anului 2010. Redacţia, probabil şocată de rezultat, a optat pentru creatorul reţelei de comunicare Facebook, Mark Zuckerberg.

Cât de corectă ar fi fost varianta unui singur nume în contextul în care România anului 2010 n-a avut parte de o personalitate care să se detaşeze net în aprecierile publicului?

Pornind de la această situaţie am ales varianta personalităţilor din domenii diferite. Fiecare nume a beneficiat de susţinerea publicului său. Prima surpriză! Din primele ore, în clasamentul voturilor de pe cotidianul.ro s-a instalat avocatul Gheorghe Piperea, o anti-vedetă de televiziune, chiar un om mai puţin cunoscut publicului larg. Serviciile sale făcute oamenilor simpli şi curajul de a se lupta în justiţie cu sistemul bancar s-au dovedit a fi îndeajuns de puternice pentru un număr impresionant de susţinători. În acelaşi timp, vedete ca Radu Beligan şi Mircea Badea au rămas în competiţie susţinute de segmente de public net diferite. Publicul de teatru s-a întrecut în voturi cu cel al emisiunilor de noapte în care satira lui Mircea Badea scapără şi enervează. De la începutul sondajului şi până la sfârşit, cele două nume atât de diferite între ele au stat foarte aproape în clasament.

Procedura noastră a fost una destul de simplă. De pe un calculator s-a putut vota o singură dată. Asta ne-a ajutat să cântărim alegerile celor aproximativ 20.000 de cititori. Concluzia era obligatorie: nu se putea face nici o departajare netă. Ar fi însemnat să comparăm mere cu pere. Sau roluri de teatru cu procese în tribunal, cu proiecte arhitectonice şi toate cu o carte şi cu o arie interpretată de Angela Gheorghiu. Sau construcţia politică susţinută de Crin Antonescu să o punem în balanţă cu voturile primite de campionul Lucian Bute. O vedetă internaţională cum este Lucian Bute a obţinut tot atâtea voturi câte marele chirurg Dan Mircea Enescu, profesorul discret de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.

In extremis, am decis să ne asumăm o aproximare susţinută şi de criterii profesionale, civice şi etice. Astfel am ajuns la concluzia ca, pentru 2010, sondajul nostru intitulat Omul Anului 2010 să se încheie cu o listă care să reprezinte cât se poate de fidel opţiunile diverse ale cititorilor de pe site-ul cotidianul.ro.

Astfel, Diploma „Omul Anului 2010 în România” va fi acordată miercuri, 9 februarie, următoarelor personalităţi:

– av. Gheorghe Piperea – Radu Beligan – Crin Antonescu

– Klaus Johannis – Angela Gheorghiu – Olimpia Moica

– arh. Dorin Ştefan – prof. Mona Pivniceru – Lucian Bute

– Mircea Badea – prof. Dan Mircea Enescu – acad. Mircea Maliţa

Decernarea va avea loc la ora 18.00, în sala New York a hotelului Pullman din Capitală.

Redacţia cotidianul.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.