Omul lui Iohannis: Cum să te asociezi?

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat, duminică, la Digi 24, că România nu se poate asocia grupului de la Visegrad în discuţiile privind viitorul UE, deoarece că există „viziuni diferite”, în special faţă de Ungaria şi Polonia, deşi în cazul altor dosare există apropiere şi dialog.

„Pe subiectul ăsta, răspunsul e foarte simplu: pentru că avem viziuni diferite, în special în comparație cu Polonia și Ungaria. Cehia și Slovacia sunt mai apropiate de poziția noastră. Dacă ne uitam la ce contribuție are grupul Vișegrad la acest proces de dezbatere privind viitorul UE, vedem că este o poziție relativ echilibrată, dar față de Polonia și Ungaria avem o viziune diferită. Noi sprijinim adâncirea integrării. Noi credem că Uniunea trebuie să avanseze, nu cred că trebuie transferate înapoi competențe la state membre, ci dimpotrivă, în continuare, când va fi posibil, să fie transferate competențe la nivel european. Numai așa poți asigura o consolidare a proiectului european”, a afirmat Orban, întrebat de ce România nu se alătură țărilor de la Vișegrad în privința viitorului UE, după cum au spus unii oameni politici.

Leonard Orban a menționat că există „o coordonare bună” cu cele patru state din grupul de la Vișegrad — Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia — pe subiecte de protecția mediului și în alte dosare, însă nu în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene.

„Cum să te asociezi cu un grup care nu împărtășește aceleași idei? Dacă pe alte subiecte, hai să spunem, nu e atât de grav, aici vorbim de un lucru fundamental, vorbim despre viitor, cum vedem viitorul UE”, a explicat consilierul prezidențial.

„România este un stat care în momentul de față nu face parte din Zona Euro, din spațiul Schengen, dar, pe de altă parte, România s-a raliat sau se va ralia unor formule de cooperare consolidată, cum este exemplul Parchetului European. Dorința României este să depășească aceste handicapuri de dezvoltare și să fie cât mai aproape de nucleul care avansează cel mai mult la nivelul UE”, a mai afirmat Leonard Orban în același interviu.

Apropierea de grupul de la Visegrad este susținută constant de fostul premier Victor Ponta, care consideră că este o greşeală că România nu negociază în UE alături de cele 4 state apropiate geografic, politic şi economic.

„Ţările Visegrad (foste comuniste, structură economică şi socială asemănătoare României) sunt chemate la negocieri pentru viitorul lor statut în UE – chiar dacă nu sunt primite în nucleu vor putea obţine avantaje şi un statut special. După această întâlnire va urma o alta, în toamnă, între ţările BENELUX şi cele 3 ţări baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) pe aceeaşi temă. România nu este invitată de nimeni la nicio întalnire!”, a scris Ponta.

Ideea apropierii de grupul Visegrad a fost respinsă şi de premierul Sorin Grindeanu. Într-o intervenţie la Antena 3 joi, premierul a spus că ideea promovată de Victor Ponta nu este corectă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.