Omul modern și cel arhaic au avut mulți copii împreună

Oamenii din Melanesia, transportă dovezi genetice a unei specii dispărute de hominizi, notează sciencenews.org

Melanesia este o regiune din Pacificul de Sud care cuprinde Papua Noua Guinee, insulele Vanuatu, Insulele Solomon, Fiji, Noua Caledonie, Papua de Vest şi Insulele Maluku.

„Speciile probabil nu sunt nici Neanderthal, nici Denisovan, ci un grup de hominizi diferiți”, spune Bohlender, un genetician de la Universitatea din Texas, Houston. „Ne lipsește o populație sau am interpretat greșit relațiile dintre oameni”.

Ryan Bohlender a povestit la convenția anuală a Societății Americane de Genetică Umană că acest lucru ar fi posibil, după cum reiese dintr-o analiză computerizată efectuată recent.

Această „rudă” misterioasă este probabil din a treia generație a arborelui genealogic al Neanderthalienilor și Denisovanilor, un „văr” misterios al Neanderthalienilor.

În timp ce multe rămășițe ale Oamenilor din Neanderthal au fost găsite în Europa și Asia, Denisovanii au fost cunoscuți doar prin intermediul ADN-ului provenit dintr-un os al unui deget și câțiva dinți găsiți într-o peșteră siberiană.

Bohlender nu este primul care sugerează că rămășițele arhaice ale rudelor umanoizilor au fost păstrate în ADN-ul oamenilor chiar dacă nu au fost găsite folosile.

În 2012, un alt grup de cercetători susțineau că unii săteni din Africa ar putea fi purtătorii unor „amintiri de familie” de la o specie de hominizi dispărute. Cu zece ani în urmă, oamenii de știință au descoperit că strămoșii omenirii s-au amestecat cu Neanderthalienii.

Oamenii din Africa încă transportă o cantitate mică din ADN-ul Neanderthalienilor, ceea ce ar cauza aumite probleme de sănătate.

Bohlender și colegii săi au calculat că europenii și chinezii au 2,8 % ADN asemănător cu cel al Neanderthalienilor.

Europenii nu au însă nici o legătură însă cu originile Denisovanilor, iar oamenii din China doar 0,01 %, după calculele lui Bohlender.

În cazul sătenilor din Papua Noua Guinee situația sta însă puțin altfel. 2,74 % din ADN-ul lor provine din partea Neanderthalienilor. În timp ce o cantitate de 1,11 %din ADN-ul melanesienilor este
denisovan , estimează Bohlender.

Istoria umanității este mai complicată decât se crede

În timp ce investiga diferența Denisovană, Bohlender și colegii săi au ajuns la concluzia că acest al treilea grup de hominizi a crescut împreună cu strămoșii sătenilor. „Istoria umanității este mai complicată decât am fi crezut”, povestește omul de știință.

Un alt grup de cercetători, condus de Eske Willerslev, un genetician evoluționist de la Muzeul de Istorie Naturală din Copenhaga, a ajuns recent la o concluzie similară.

Ei au examinat ADN-ul a 83 de australieni aborigeni și a 25 de oameni nativi din Papua Noua Guinee.

Cercetătorii au găsit ADN Denisovan în timpul studierii voluntarilor, însă acesta ar putea proveni de la altă specie de hominizi dispăruți.

„Nu știm ce sunt. Ar putea fi Homo Erectus sau hominizii dispăruți din Indonezia, cunoscuți ca Hobiți”, speculează Willerslev.

„Cercetătorii nu știu exact cât de diferiți din punct de vedere genetic au fost Denisovanii”, spune Mattias Jakobsson , un genetician evoluționist de la Universitatea Uppsala din Suedia.

O ramură diferită a Omului de Denisovan ar putea fi parte din grupul care s-a împerecheat cu strămoșii australienilor și a locuitorilor din Papua.

„Oamenii de știință știu atât de puține lucruri despre genetica grupurilor dispărute încât este dificil de spus dacă ADN-ul hominizilor dispăruți provine din specii nedescoperite”, spune Elizabeth Blue de la Universitatea din Seattle.

ADN-ul a fost examinat din rămășițele Neanderthelienilor, însă cele ale Denisovanilor au fost descoperite doar în Siberia. Oamenii de Denisovan ar fi putut fi răspândiți și diverși din punct de vedere genetic.

„În cazul acesta, ADN-ul celor din Papua putea fi o formă a populației Denisovane care a fost separată de cei din Siberia pentru suficient timp cât să se creadă că sunt un grup diferit. Însă dacă Denisovanii nu au fost diferiți din punct de vedere genetic, misterioșii strămoși dispăruți ar putea fi totuși o altă specie”, spune Elizabeth.

Jakobsson spune că nu ar fi surprins dacă ar exista și alte grupuri de hominizi dispăruți care s-au amestecat cu oamenii. ”Omul modern și cel arhaic s-au întâlnit probabil și au avut mulți copii împreună.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.