Onţanu i-a regizat baie de mulţime lui Băsescu

Cu ceva ingrediente specifice unei sărbători tipice perioadei comuniste, în faţa Primăriei Sectorului 2 din Bucureşti a avut loc „1 decembrie UNPR-ist”. Invitatul principal, Traian Băsescu, a venit după terminarea manifestării, dar Onţanu a rezolvat problema băii de mulţime, iar preşedintele s-a ales şi cu mâna pupată. Elevi de la 12 licee au defilat prin faţa oficialilor.

Un tablou din Epoca de Aur

La 21 de ani după ce regimul comunist a devenit scriptic istorie, un „tablou” din Epoca de Aur a redevenit pentru 90 de minute în actualitate – conducătorii de partid şi de stat împreună cu copii la tribuna oficială. În tabloul actual, pe post de conducători, primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, şi aproape toată conducerea UNPR. Pe post de copii, chiar copii. De la una din grădiniţele din sector, ei aminteau de cei care pe stil vechi se chemau Şoimii Patriei. Ca şi atunci, şi acum au avut steguleţe tricolore şi baloane roşii (sic!) în mână, pe care trebuiau să le agite din când în când, atunci când şi conducătorul aplauda. Şi pentru ca tabloul să fie complet, nu au lipsit nici elevii – de la 12 licee din sector -, care au defilat prin faţa oficialităţilor. Şi nu cu mâinile goale, fiecare având câte un drapel în mână (o cheltuială deloc neglijabilă se pare). Din tablou a lipsit un singur personaj: comandantul suprem. Nu Nicolae Ceauşescu (din motive obiective prezenţa sa nu a mai fost posibilă), ci Traian Băsescu. Care din motive neştiute de nimeni a venit la o jumătate de oră după ce manifestarea s-a terminat.

Oameni aduşi special pentru baia de mulţime a conducătorului iubit

Întârzierea comandantului suprem l-a privat pe acesta de baia de mulţime fără incidente garantată de gazdă. Pentru că odată parada terminată, singurul punct de interes pentru „poporul din sectorul 2″ l-a constituit ajungerea cât mai repede în faţa cazanului cu fasole şi a paharelor cu ţuică fiartă. După 40 de minute petrecute în primărie, în compania înalţilor oaspeţi ai amfitrionului – reevaluatul Gabriel Oprea, „tata” Puiu Iordănescu, Cristian Diconescu, noul aliat, Popescu-Piedone, autointitulatul prinţ Paul, episcopul-vicar al Patriarhiei, Ciprian Câmpineanu (trimisul Preafericitului la „1 decembrie UNPR-ist”) şi mulţi alţi generali în rezervă cu carnet de partid -, problema băii de mulţime s-a rezolvat. Din pământ din iarbă verde, oamenii lui Onţanu au mobilizat câteva zeci de persoane pe care le-au readus de urgenţă în faţa primăriei, special pentru a-l omagia pe invitatul special. A fost o baie de mulţime ca în zilele bune ale lui Traian Băsescu. A avut şi un bonus: unul dintre cei readuşi la „datorie” i-a pupat mâna conducătorului iubit. Şi cum până la coloana oficială de maşini, traseul trecea pe lângă „oamenii fericiţi” ce urmau să fie omeniţi cu masa ostăşească, baia de mulţime a crescut în intensitate.

A venit cu tancurile sovietice, şi acum vorbeşte de eliberare

1 decembrie 2011 a însemnat pentru unul dintre oficialii manifestării un bun prilej de a-şi aduce aminte de discursurile pe care le ţinea înainte de 22 decembrie 1989. Ca şi pe vremuri, generalul Marin Dragnea (pe stil vechi şeful sportului românesc, pe stil nou unul dintre şefii veteranilor de zărboi) s-a referit la eliberarea ţării în 1944. Numai că, acum, generalul a uitat un amănunt: acela că a venit în august ’44 în ţară alături de tancurile sovietice în cadrul diviziei Tudor Vladimirescu, unitate auxiliară a Armatei Roşii. Şi care numai eliberatoare nu a fost.

Haine de paradă de unică folosinţă

Toată floarea cea vestită a UNPR a asistat la o defilare pregătită până la cele mai mici amănunte. Inclusiv cu ţinută de unică folosinţă pentru detaşamentele (?!?) Gărzii Civice Voluntare. Un echipament „pe care nu l-am mai îmbrăcat niciodată şi pe care îl ducem înapoi la magazie”, după cum ne-a spus unul dintre purtătorii săi. Care de altfel nici nu ştia ce este această Gardă Civică. Ştia doar că, asemenea altora, a fost scos de la serviciu şi pus să defileze de 1 Decembrie. Cu puţină insistenţă, am aflat că voluntarii din Garda Civică sunt, într-un fel, urmaşii membrilor din grupele de sprijin ale Miliţiei. Acum, după un curs sumar de pregătire, devin membri în grupe de sprijin ale Poliţiei. Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie. Prin faţa lui Neculai Onţanu (evident, îmbrăcat în uniformă de general) şi a invitaţilor săi au defilat Gărzile Civice de la toate sectoarele din Bucureşti. Toate bune şi frumoase, numai că în sectorul 1, conform informaţiilor pe care le deţinem, abia acum este în curs de înfiinţare o astfel de gardă. Dar ce contează să îmbraci nişte oameni în uniforme pe care nu le vor mai purta poate niciodată şi să inscripţionezi pe spate date false! Pentru că – şi din nou avem un ingredient al manifestărilor antedecembriste – comandantului suprem (întârzierea nu a fost luată în calcul), reevaluatului Gabriel Oprea şi tuturor celorlalte umere înstelate trebuia să li se raporteze îndeplinirea planului la existenţa gărzilor în fiecare sector.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.