Onţanu, spaima spaţiilor verzi din sectorul 2

Primarul sectorului 2 a concesionat fără să respecte legea peste 10.000 de metri pătraţi de spaţiu verde către două societăţi. Până în prezent, nici o instituţie a statului plătită din bani publici pentru ca în România legile să fie respectate nu s-a sesizat. Oare fărădelegile generalului Onţanu nu pot fi controlate de nimeni?

Lipsa spaţiilor verzi în Bucureşti reprezintă o mare problemă pentru sănătatea cetăţenilor. Acest fapt a fost sesizat şi de Comisia Europeană. Dar acest lucru nu pare să-l intereseze pe primarul sectorului 2, generalul Neculai Onţanu. Şi asta în condițiile în care calitatea mediului, și în special a aerului, din sectorul 2 este cu mult sub normele acceptate în domeniu de Uniunea Europeană (26 mp/locuitor). Sectorul 2 se află pe ultimul loc, cu numai 12 mp/locuitor, în ceea ce privește numărul de metri pătrați alocați spațiului verde.

Cu toate că legislaţia privind protecţia mediului este una destul de europeană, acest fapt nu ajută prea mult bucureştenii, dacă edilul sectorului 2 nu o respectă. Astfel, pe 28 noiembrie 2011 s-a aprobat PUZ-ul prin care se reglementează construcția unui mall și a unei clădiri de birouri la adresa Bulevardul Pierre de Coubertin nr. 3-5, pe spațiul rezultat din demolarea fostei întreprinderi Electroaparataj, cu abatere gravă de la norma privind amenajarea de spații verzi în cadrul oricărui proiect de construcții. Hotărârea Consiliului General al Municipiului București prevede în mod explicit că „aprobarea pentru realizarea oricărei construcții noi va fi condiționată de amenajarea și întreținerea corespunzătoare a unui spațiu verde cu suprafață de cel puțin 30% din suprafața totală a parcelei afectată proiectului”. Dar PUZ-ul pentru construcția din Bulevardul Pierre de Coubertin nr. 3-5 contravine deja legislației în vigoare prin aprobarea amenajării unui spațiu verde mai mic cu peste 70% față de norma legală privind amenajarea de spații verzi în cadrul oricărui proiect de construcții, iar protocolul privind compensarea de amenajare nr. 4793 din 2.05.2011 și nr. 6566 din 10.06.2011, semnat de Primăria Sector 2 prin ADP și firma constructoare, nu are niciun fundament legal. „Practic, prin nerespectarea legii se urmărește reducerea normei în ceea ce privește spațiul verde de la 30% la doar 8%, adică de la 21.000 mp. la doar 5.600 mp. PNL filiala sector 2 a cerut deja Prefecturii Bucureşti să se implice în respectarea legii”, ne-a declarat Dan Cristian Popescu, preşedintele PNL filiala sector 2.

Situaţia de la Electroaparataj nu este singura crimă împotriva spaţiului verde executată de administraţia Onţanu. Astfel, prin HCL Sector 2 nr. 163/18.12.2007 privind reglementarea situaţiei juridice a unui teren s-a aprobat concesionarea pe o perioada de 49 de ani, prin negociere directă, către SC Ines Burger Prodcom SRL a unui teren aparţinând domeniului public al municipiului Bucureşti, în suprafaţă de 7.507 mp, situat în Bucureşti, Bdul Lacul Tei nr. 145, sector 2. La fel s-a procedat şi prin HCL Sector 2 nr. 164/18.12.2007. Adică s-a aprobat concesionarea pe o perioadă de 49 de ani, prin negociere directă, către SC Promec SA a terenului aparţinând domeniului public al municipiului Bucureşti, în suprafaţă de 2349 mp, situat în Bucureşti, Bdul Basarabia, nr. 23, sector 2, Bucureşti. Practic, prin cele două hotărâri ale consilierilor sectorului 2 controlaţi de Onţanu s-a aprobat defrişarea a peste 10.000 mp spaţii verzi în vederea extinderii celor 2 terase-restaurant (acesta este obiectul de activitate al societăţilor comerciale SC Promes SA şi SC Ines Burger Prodcom SRL).

Pentru a sublinia încrengătura mafiotă existentă la nivelul sectorului 2, menţionăm că preşedintele comisiei de negociere care a înstrăinat cele două 2 terenuri sus menţionate este directorul de productie al ADP 2 – Frâncu Mircea (membru UNPR), cu girul directorului general al ADP 2, Lemnaru Cristian, totodată, secretar executiv al UNPR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.