ONU a fost sesizată din după o stranie dispariție din China

Regimul chinez este responsabil de dispariţia şi detenţia văduvei disidentului Liu Xiaobo, ţinută în secret de la decesul laureatului Nobelului pentru Pace, a acuzat joi avocatul american al cuplului, care a anunţat că a depus o plângere la ONU, relatează AFP.

Liu Xia „este ţinută în secret de către autorităţile chineze într-un loc necunoscut” de la 15 iulie, ziua funeraliilor opozantului, se arată în textul depus de avocatul Jared Genser la Grupul de lucru cu privire la dispariţii forţate sau involuntare al ONU.

”Cer ca autorităţile chineze să prezinte imediat proba care să arate că Liu Xia este în viaţă şi să-i autorizeze un acces fără restricţii la familie, prietenii, avocaţi şi la comunitatea internaţională”, adaugă Genser în acest document, adresat AFP.

Liu Xia, în vârstă de 56 de ani, era plasată de facto în arest la locuinţă, în apartamentul ei de la Beijing, de când Liu Xiaobo a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace, în 2010, după ce a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru ”subversiune”, deoarece a reclamat reforme democratice în China.

Ea nu a făcut vreodată obictul vreunei condamnări ori anchete.

Din ajunul decesului soţului ei, ea nu se mai află în contact cu vreunul dintre apropiaţii ei, potrivit lui Genser.

Regimul comunist a difuzat poze în care Liu Xia apare la funeraliile lui Liu Xiaobo, însă nu a dezvăluit, de atunci, unde se află.

Beijingul nu a recunoscut vreodată că Liu Xia a fost privată de libertate.

Liu Xiaobo a decedat din cauza unui cancer la ficat, pe 13 iulie, la vârsta de 61 de ani, într-un spital în nord-estul Chinei, la câteva săptămâni după ce a fost eliberat condiţionat din motive de sănătate.

Beijingul, acuzat că este responsabil de degradarea stării lui de sănătate, a refuzat să-l lase să plece în străinătate pentru ca să primească îngrijiri.

El este primul laureat al Nobelului pentru Pace care moare în detenţie, de la moartea pacifistului german Carl von Ossietzky, decedat în 1938 în timp ce se afla în mâna naziştilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Cornea 1092 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.