ONU: o legătură alarmantă între scăderea preţului petrolului şi refugiaţi

Europa ar trebui să fie foarte preocupată de criza refugiaţilor din Regiunea Autonomă Kurdistan din Irak măcar dintr-o perspectivă pur financiară, daca nu umanitară, arată Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi.

“Din nefericire, este mult mai ieftin să ai grijă de oamenii aceştia aici decât în Europa”, spunne Frederic Cussigh, coordonator al Comisariatului ONU pentru Refugiaţi în Kurdistan, acolo unde administrează o tabără de refugiati, la marginea capitalei Erbil. Cussigh spune că aici cheltuielile pe care le presupune fiecare refugiat ajung la 1.500 de dolari anual. În Europa, această sumă ar fi de zece ori mai mare.

Însă problema este ca finanţarea acestor tabere începe să devină tot mai grea chiar şi la acest preţ redus. Motivul ţine de criza economică cu care se confruntă guvernul din regiunea autonomă kurdă. S-a ajuns aici în urma disputelor cu guvernul de la Bagdad pentru împărţirea veniturilor realizate din exportul de petrol, dar în primul rând din cauza scăderii preţului petrolului.

În noile condiţii, guvernul regional kurd începe să depindă tot mai mult de finanţarea externă a taberelor de refugiaţi. Despre Kurdistanul irakian se vorbeşte rareori când vine vorba despre refugiaţii sirieni şi irakieni. Turcia a avut un discurs foarte tăios când a venit vorba de cele peste 2 milioane de refugiaţi de pe teritoriul ţării şi despre ajutoarele financiare pe care le-a solicitat UE. În Kurdistanul Irakian, o regiune cu o suprafaţă similară cu a Elveţiei se află acum circa 1,8 milioane de refugiaţi, la o populaţie de 5,2 milioane. Este o situaţie la fel de dificilă precum cea din Iordania.

“Presiunea e uriaşă”, spune Cussigh, menţionând că ONU nu poate caza decât circa 3% dintre refugiaţii din zona Erbil. Prin urmare, marea majoritate vor alege mai devreme sau mai târziu calea Europei. “Au din ce în ce mai puţin de pierdut şi tot mai multe motive să-şi asume riscul, iar aceasta ar trebui să ne sperie”. Refugiatilor li se spune constant că este periculos să pornească spre Europa. “Nu contează, ei vor să o facă”, spune funcţionarul ONU.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.