Openul din Australia a început în mijlocul unor bănuieli de corupţie în tenisul mondial

Primele meciuri ale Openului australian au debutat, luni, la Melbourne, într-un moment în care dezvăluirile făcute de presa britanică au creat mari bănuieli referitoare la probitatea tenisului mondial, inclusiv a acestui turneu, fapt ce a obligat ATP să reacţioneze, informează AFP. Potrivit BBC şi site-ului BuzzFed, care au avut acces la documente confidenţiale, 16 dintre cei mai buni 50 jucători de tenis ai lumii sunt bănuiţi că au trucat diferite meciuri în deceniul trecut fără ca ATP să-i fi sancţionat în vreun fel. Deşi nu a fost vehiculat vreun nume, presa britanică scrie că printre ei se află câştigători ai turneelor de Mare Şlem, opt dintre ei fiind prezenţi şi la ediţia actuală a Openului din Australia. Euronews susţine că, de mai mulţi ani, ATP ar fi în posesia unor documente compromiţătoare, dar nu a luat nicio măsură şi că nu a sancţionat pe cineva.

Preşedintele ATP a fost constrâns să improvizeze o conferinţă de presă la Melbourne, pentru a dezminţi orice tentativă de muşamalizare. „Nu suntem înţelegători, suntem vigilenţi. Ştiţi, este regretabil că acest gen de poveşti apar în preajma unui mare turneu. Suntem siguri că în acest sport nimic nu este ascuns. Suntem siguri că organismul pentru integritate în tenis face tot trebuie pentru a face faţă cu multă seriozitate acestei probleme”, a declarat Chris Kermode, citat de France Presse şi Euronews.

În context, sursele citate susţin că mai multe zeci de jucători, dintre care unii au câştigat mari turnee, sunt bănuiţi că au primit până la 45.000 de euro pentru a pierde anumite meciuri care le erau la îndemână. Dintre meciurile trucate trei ar fi avut loc la Turneul de la Wimbledon, iar unul la Rolland Garos.

Dezvăluirile respective nu au tulburat primele meciuri desfăşurate sub soarele estival de la Melbourne: Serena Williams, Kei Nishikori sau Tomas Berdych şi Petra Kvitova s-au calificat fără a pierde vreun set. În mod special, debutul Serenei Williams a fost aşteptat cu mare interes după ce deţinătoarea titlului pierduse în semifinala de la US Open, în iunie 2015. Dacă, în timpul pregătirii, acuzase unele dureri la genunchi, americanca nu a arătat niciun semn de suferinţă fizică în faţa italiencei Camila Giorgi, pe care a învins-o cu 6-4, 7-5.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.