Operațiunea „Televiziunea” în estul-Ucrainei

Miliții proruse au ocupat sâmbătă televiziunea publică din Kramatorsk, localitate din estul Ucrainei, au întrerupt transmisia posturilor naționale ucrainene și au conectat televiziunea rusă.

„Locuitorii din Kramatorsk nu doresc să vizioneze televiziunea ucraineană care ne insultă în continuu și ne califică drept separatiști. Ei vor să vadă posturile rusești”, a declarat pentru RIA Novosti un reprezentant al prorușilor.

Este pentru a doua oară când miliții proruse ocupă sediul acestei televiziuni din Kramatorsk. Cu o zi în urmă, o echipă de tehnicieni ucraineni, însoțiți de membri ai Serviciului de Securitate ucrainean, a reușit să restabilească semnalul televiziunii locale. Însă, potrivit unui purtător de cuvânt al acestei televiziuni, unitățile de poliție și ale Ministerului de Interne, care trebuie să asigure securitate edificiului, nu și-au făcut apariția, așa că această clădire este acum din nou ocupată.

Și în orașul învecinat Slaviansk cei peste 120.000 de locuitori pot viziona doar televiziunea rusă, deși justiția ucraineană a interzis difuzarea posturilor rusești, pentru a nu favoriza propaganda în favoarea ideilor separatiste.

În acest timp, manifestanții proruși continuă să ocupe sediul primăriei din Donețk, capitala regiunii omonime, în fața căruia au ridicat baricade și s-au adunat sute de partizani.

UPDATE Incident și la Slaveansk. Separatiștii din Slaveansk au tras într-un elicopter civil care zbura de-asupra orașului, a anunțat șeful Centrului de cercetări militar-politice al Ucrainei, Dmitri Timciuk, citat de Jurnalul de Chișinău.

„Din elicopter erau aruncate pliante cu textul Acordului de la Geneva semnat pe 17 aprilie. Elicopterul era de destinaţie civilă și era vopsit în alb. Deci era imposibil să-l încurci cu un aparat de zbor militar”, a declarat Dmitri Timciuk.

Potrivit sursei citate, s-a tras dintr-o mitralieră de calibrul 7,62 mm.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.