Operațiuni fără precedent ale bombardierelor strategice ruse în Siria

Luni, 15 august, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că Rusia și SUA sunt aproape de încheierea unui acord de cooperare militară vizând operațiunile din regiunea siriană Alep, acum epicentrul luptelor dintre trupele loiale regimului Assad și fortele rebele.

Informația nu a fost confirmată de Washington, însă se pare că Moscova este decisă să forțeze mâna administrației Obama. La o zi distanță, forțele aeriene ruse au oferit o demonstrație de forță fără precedent, cel puțin oficial. Este vorba despre primele misiuni de bombardament folosind bombardiere strategice Tu-22 care decolează de la o bază militară din Iran, cel mai important susținător regional al regimului Assad. Este pentru prima oară când loviturile împotriva Statului Islamic sunt date de către Rusia pornind de pe teritoriul unui stat terț. Informațiile oferite de oficialii americani arată că forțele ruse au mai folosit bazele aeriene iraniene, însă acest lucru nu a fost recunoscut oficial. Este oricum un pas înainte în cooperarea militară dintre Rusia și Iran. Loviturile aeriene au avut loc chiar la o zi după vizita la Teheran a viceministrului rus de Externe, Mihail Bogdanov.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că mai multe bombardiere Tu-22M3 și Su-34 au decolat de la baza iraniană de la Hamedan, în nord-vestul țării, pentru a lovi militanții Statului Islamic și ai Frontului al-Nusra (mai nou denumit Frontul Fateh al-Charm, după renunțarea la alianța cu Al-Qaida). Oficialii militari ruşi spun că au fost distruse ”cinci mari depozite de arme și muniții” și taberele de antrenament de la Deir Ezzor, Saraqeb (în regiunea Idlib) și de la Al-Bab, un oraș ocupat de Statul Islamic în regiunea Alep. Bombardierele strategice ruse au lovit și trei centre de comandă din regiunile Jafra și Deir Ezzor, lichidând ”un mare număr de combatanți”, după cum arată comunicatul citat de AFP.

Rusia are un avantaj tactic acum. Putând decola de pe teritioriul Iranului, bombardierele pot transporta mai multe bombe și pot sta mai mult deasupra pozițiilor Statului Islamic. Este un nou pas în campania militară a Rusiei în Siria, o etapă care în viziunea analistului Pavel Felgenhauer poate fi numită a ”covorului de bombe”.

”Moscova și Teheranul fac schimb de mijloace și de infrastructură” în cadrul ”luptei împotriva terorismului”, a spus secretarul Consiliului Suprem de Securitate din Iran, Ali Shamkhani, citat de agenția de stat IRNA.

În anul ce a trecut de la lansarea campaniei militare în Siria (15 septembrie 2015), Rusia mai folosise baze aeriene iraniene, însă cu piste nu suficient de mari pentru bombardierele strategice. Baza de la Hamedan, spun analiștii, este însă perfectă pentru Moscova și din alt punct de vedere – în cazul în care Rusia va decide să bombardeze și pozițiile Statului Islamic din Irak, bazele sale aeriene din Siria sunt îndepărtate, pe când aceasta din Iran este situată la o distanță convenabilă.

De altfel, o sursă militară a susținut că Moscova a cerut Iranului și Irakului permisiunea ca rachetele sale de croazieră să treacă prin spațiul aerian al celor două state, pentru a lovi pozițiile jihadiștilor. Informația a fost publicată luni de Interfax. Este același tip de negociere ce a avut loc înainte ca rachetele ruse să fie lansate de pe nave militare din Marea Baltică către Siria. În acest context, Foreign Policy informează marți, 16 august, că mai multe nave militare ruse au luat aceleași poziții în Marea Baltică în ultimele zile, oficial pentru o serie de exerciții.

Noua ofensivă aeriană rusă în Siria vine pe fondul luptei pentru Alep, al doilea oraș al Siriei și centrul comercial al țării înainte de izbucnirea războiului, în momentul în care principalii câștigători ai luptelor par să fie jihadiștii din Frontul al-Charm (fostul Front al-Nusra).

Tabăra învingătoare în Alep nu va reuși să se impună ușor și în restul Siriei, însă miza strategică a acestei lupte crește de la o zi la alta.

Analiștii au schițat pentru publicația libaneză de limbă franceză L’Orient-Le Jour trei scenarii posibile.

În primul dintre acestea, trupele regimului Assad și aliații vor reuși să respingă ofensiva rebelilor și vor asedia din nou zona de est a orașului, controlată acum de forțele de opoziție. Dacă va reuși să ocupe orașul, Bashar al-Assad va avea un ascendent și va încerca să recupereze noi teritorii, motiv pentru care va fi tot mai greu ca regimul său să fie înlăturat. Grav este că, în aceste condiții, forțele rebele vor avea de ales între predarea armelor și alăturarea la forțele radicale, precum fostul Front al-Nusra, alimentând un război mult mai atroce, în special în provincia Idlib.

Al doilea scenariu este cel în care rebelii reușesc să iasă din încercuire și vor începe să asedieze cartierele ocupate de forțele loiale lui Assad. Forțele loialiste vor slăbi tot mai mult, iar în cele din urmă Alepul va deveni capitala ”revoluției” și se va ajunge la lansarea unor negocieri internaționale pentru împărțirea Siriei. Este scenariul în care Rusia și Iranul ar putea renunța la o serie de condiții la care țin mult acum, pentru a ajunge la un compromis cu ceilalți actori externi ai acestui conflict.

Al treilea scenariu este cel în care nicio tabără nu se va impune în Alep și aceasta va face ca miza mai mare să fie cea a negocierilor internaționale. Cum însă niciuna dintre tabere nu va dori să renunțe la condițiile sale, marja de negociere va fi redusă și șansele ajungerii la un proces de pace se vor limita.

Luptele de până acum pentru Alep arată, surprinzător pentru mulți specialişti, că forțele loialiste nu au un avantaj atât de mare pe cât s-a crezut, în special având în vedere că beneficiază de sprijin aerian, de sprijinul Iranului și al Hezbollah. Deși lipsiţi de susținere logistică din exterior, rebelii au echilibrat situația, în special în cazul Frontului al-Charm. Revenirea Rusiei în conflict, după retragerea parțială anunțată în această vară de președintele Putin, se poate datora tocmai acestei slăbiciuni evidente a trupelor regimului Assad.

În acest context, Statele Unitre sunt puse în fața unei dileme: fie bombardează pozițiile Fateh al-Charm și rup legăturile cu grupările anti-Assad din provincia Alep, fie nu acționează și dau astfel o șansă mișcărilor radicale. Opțiunea Rusiei este evidentă și Moscova încearcă să forțeze mâna administrației Obama, folosindu-se, pe de altă parte, și de miza mare pe care soarta Ucrainei o reprezintă pentru Occident. Siria este o bună monedă de schimb pentru influența rusă în Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.