Opinia lui Cristi Dănileţ despre arestarea a 15 judecători în Republica Moldova

În cursul acestei săptămâni, în Republica Moldova au fost arestaţi 15 magistraţi şi trei executori judecătoreşti, în urma unor percheziţii. Procurorii anticorupţie au efectuat descinderile după ce Consiliul Superior al Magistraturii a autorizat, într-o şedinţă închisă, ridicarea imunităţii a 16 foşti şi actuali judecători.

Arestarea unui număr atât de mare de judecători din Republica Moldova în aceeaşi zi arată o disfuncţie de sistem. Declaraţia a fost făcută de judecătorul şi expertul anticorupţie de la Bucureşti, Cristi Danileţ, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

„În Republica Moldova corupţia există în mediul judiciar. Desigur, ea trebuie probată, iar cei în privinţa cărora există dovezi trebuie condamnaţi ferm şi înlăturaţi imediat din sistem. Reţinerea sau arestarea unui număr atât de impresionant, aş spune, de judecători din Republica Moldova, în aceeaşi zi, ne arată o disfuncţie de sistem: ori procurorii şi serviciile de informaţie au ştiut despre acest lucru şi au acţionat mult prea lent, ori vorbim aici de un grup organizat care trebuia descoperit şi trebuia anihilat de multă vreme. Este bine, aşa dar, că se întâmplă, deşi probabil este prea târziu, dar faptele trebuie extrem, extrem de bine documentate şi dovedite. Repet, este extrem de grav să avem 16 magistraţi în acelaşi timp urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi – lucrurile sunt extrem de grave”, a declarat Dănileţ.

„Dar nu putem vorbi de lupta împotriva corupţiei şi curăţarea societăţii moldoveneşti atâta timp cât avem corupţie sau suspiciuni de corupţie în cadrul sistemului juridic. Atunci când justiţia este coruptă, cu siguranţă ea nu poate curăţa societatea”, a continuat Cristi Danileţ.

În această ordine de idei, judecătorul român a spus că în acest dosar procurorii trebuie să lucreze calitativ, iar presa să aibă acces la toate şedinţele de judecată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.