Opinia separată a Liviei Stanciu într-un dosar sensibil judecat de Curtea Constituțională

Curtea Constituţională a publicat motivarea respingerii plângerii Avocatului Poporului împotriva Ordonanţei de Urgenţă 13. Sesizarea Avocatului Poporului a fost respinsă pentru că între timp ordonanţa fusese abrogată, însă doi dintre judecători au făcut opinie separată, reiese din motivare.

Doi judecători au făcut, însă, opinie separată. Este vorba despre fosta șefă a ICCJ Livia Stanciu și Ștefan Minea.

Stanciu contestă decizia colegilor săi, argumentând că formula „în vigoare” a fost interpretată eronat. În judecata pe fond, aceasta a motivat că ordonanţa nu justifică urgenţa de a fi adoptată în această formă şi că modifică legislaţia penală într-o asemenea măsură, încât pune în pericol instituțiile statului de drept, democrația şi drepturile omului.

Judecătoarea contestă eliminarea din Codul Penal a favorizării infractorului prin emiterea acte normative, după cum se arată în motivarea publicată pe siteul CCR.

„O asemenea reglementare acreditează, de fapt, posibilitatea realizării unei favorizări a făptuitorului în modalitățile enunțate, ceea ce este inacceptabil într-un stat de drept, punând sub semnul întrebării întregul proces legislativ”, precizează ea.

„Prin reconfigurarea arbitrară a infracțiunii de abuz în serviciu au fost încălcate, deopotrivă, prevederile art.1 alin.(3) și (4) din Constituție care consacră principiile statului de drept și, respectiv, separația puterilor în stat, precum și cele ale art.61 și art.73 alin.(3) din Constituție, care atribuie plenitudinea legiferării și a stabilirii măsurilor de politică penală legiuitorului primar, Parlamentul, iar nu Guvernului, al cărui rol este acela ca ”potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament”, să asigure ”realizarea politicii interne și externe a țării” și să exercite ”conducerea generală a administrației publice” (art.102 din Constituție). Față de dispozițiile art.1 alin.(5) din Constituție, nici măcar Parlamentul nu-şi poate exercita competenţa de incriminare şi de dezincriminare a unor fapte antisociale, decât cu respectarea normelor şi principiilor consacrate prin Constituţie”, mai spune Livia Stanciu, cu referire la dezincriminarea parţială a abuzului în serviciu prin OUG 13.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.