Opoziția: „Guvernul își dă arama pe față”

Liderul PNL, Ludovic Orban, critică propunerile ministrului Justiției, Tudorel Toader, privind modificarea legilor Justiției, susținând că acestea riscă să distrugă independența puterii judecătorești și să pună sub semnul întrebării democrația din România.

„Guvernul își dă arama pe față. Dragnea și Tăriceanu vor să subordoneze politic parchetele pentru a inhiba anchetele, în special pentru fapte de corupție, care vizează liderii partidelor de guvernământ. Scoaterea președintelui din ecuația numirii șefilor de parchete permite arbitrariul ministrului de Justiție, care este politic, în nominalizarea acestora. Ministrul politic va caută să numească procurori obedienți, care să răspundă la comenzi și care să nu mai îndrăznească să declanșeze anchete împotriva protejaților din clientela politico-economică. Mai mult, parchetele pot să se transforme într-o armă politică de lupta împotriva opozanților”, a scris, miercuri, Orban, pe Facebook.

Liderul PNL susține și că prin trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului Justiției, aceasta riscă să se transforme într-o „falangă represivă a partidului de guvernământ, care să intimideze magistrații”.

„Suntem categoric împotrivă și ne vom lupta cu toate armele pentru a împiedica adoptarea acestor enormități care riscă să distrugă independența puterii judecătorești și să pună sub semnul întrebării democrația din România”, a precizat Orban.

Tot miercuri, Ludovic Orban a anunțat, într-o conferinţă de presă, că a discutat cu preşedintele interimar al USR, Elek Levente, despre posibilitatea depunerii unei moţiuni simple împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în condiţiile în care modificările aduse legilor justiţiei creează premisele unei „politizări brutale” a justiţiei din România şi riscă să afecteze democraţia şi statul de drept.

Reacție din USR

În primele reacții din mediul politic, senatorul USR George Dircă a anunțat că formațiunea ia în calcul o moțiune împotriva ministrului Justiției Tudorel Toader după ce acesta a anunțat că se propune eliminarea președintelui din procedura de numire a procurorilor șefi și trecerea Insecției Judiciare de la CSM la Ministerul Justiției.

„Suntem foarte îngrijorați pentru că numirile procurorilor nu le va mai face președintele României, așa cum se fac în prezent, pe de altă parte, DNA-ul și DIICOT-ul vor ajunge practic la numirea pixului lui Dragnea în acest moment, pentru că se fac de către Ministerul Justiției, ministrul Justiției este din partea PSD și, mult mai grav, apreciem că Inspecția Judiciară va ajunge armă de represiune politică asupra magistraților, ieșind de sub coordonarea CSM-ului și ajungând sub coordonarea Ministerului Justiției. Ne vom opune vehement, pentru că politizăm activități independente care ar trebui să vegheze la buna desfăsurare a actului de justiție”, a declarat miercuri Dircă.

Senatorul USR a confirmat că formațiunea ia în calcul organizarea unei moțiuni, simple sau chiar de cenzură, împotriva ministrului Justiției, motiv pentru care vor iniția discuții și cu alte partide din opoziție.

„Cu siguranță că după încheierea acestei conferințe ne vom întâlni cu alți colegi și vom analiza situația și vom vedea care e punctul lor de vedere și vom încerca să avem un plan comun dacă și dumnealor într-adevăr doresc să facă opoziție”, a spus senatorul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.