Opoziția se face că lucrează

PNL, PMP și USR mimează, la unison, că au habar de normalitatea politică care ar trebui să existe într-o țară europeană cu democrație consolidată.

Dacă PSD a glisat de la vârful puterii pe panta spre haos, nici partidele care fac parte din opoziție nu stau mai bine. Conducerea liberală interimară susține că nu va renunța la demersul său de demitere a Cabinetului Grindeanu cu ajutorul moțiunii de cenzură. Oficial, acesta este punctul de vedere al majorității PNL. Neoficial, cel puțin 100 de parlamentari ai opoziției au diverse probleme cu legea, iar orice măsuri luate de actualul Guvern în privința justiției i-ar avantaja și pe ei, la fel ca pe cei din PSD. Mai mult, deja unii liberali elogiază public PSD. De asemenea, nici USR nu stă mai bine când vine vorba despre acuzații de corupție. La rândul său, unul dintre purtătorii de mesaje ai PMP a vrut să câștige capital electoral insinuându-se printre protestatari.

Copii, tineri, bătrâni, toate categoriile sociale au ieşit în stradă împotriva clasei politice. Lumea e supărată pe legi, pe hoţi, pe sărăcie şi pe nedreptăţile de care se loveşte zi de zi. Este, din nou, un protest la care oamenii s-au unit fără să ţină cont de statutul social, vârstă ori interese economice sau politice şi strigă din răsputeri pentru că s-au săturat să fie furaţi şi minţiţi de politicieni. Chiar dacă PSD a declanșat avalanșa iertării păcatelor infractorilor, pornind de la anumite dedicații, beneficiarii ordonanţei abrogate se regăsesc în toate partidele. Și din acest motiv protestele nu trebuie politizate. Aceste proteste nu ar trebui să fie locul în care politicienii din opoziţie să-şi facă imagine şi capital politic. Și totuși deputatul PMP Cătălin Cristache a încercat să-și crească bruma de capital politic la care aspiră, ieșind în stradă, la protestele din Galați. Cristache s-a făcut că uită că acest protest este al poporului, dar și de faptul că și el e un traseist politic galonat. Deputatul PMP intrat în Parlament la redistribuire a trecut deja „doar“ prin patru partide. La nici 39 de ani, Cătălin Cristache a fost membru PC, PSD, PDL și PMP. Spre marea surpriză a pemepistului, protestatarii nu s-au mai obosit să-l alunge sau să-l admonesteze, ci i-au întors, rând pe rând, spatele, ignorându-l total.

Un liberal aduce osanale puterii

În plin război politic și de stradă, deputatul liberal de Timiș Pavel Popescu a declarat că ar fi „o mare greșeală“ ca PNL sau un posibil guvern de tehnocrați să preia guvernarea în momentul de față, în cazul unei demisii a actualului Guvern. „PSD este votat legitim de o majoritate de oameni, ei trebuie să-și asume Guvernul, totuși, în opinia mea, acest Guvern este unul slab, care ar putea fi oricând înlocuit, în cazul unei demisii, de un guvern format din oameni capabili, care există în PSD“, s-a declarant convins Popescu. Secretar al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, liberalul crede că PSD are oameni profesioniști și potențial de reformare a partidului. Nu de aceeași părere este șefa sa pe linie de partid, Raluca Turcan, precum și ceilalți liberali, semnatari ai moțiunii de cenzură. Chiar dacă aceștia știu că demersul lor este unul mort din fașă, încearcă să inducă ideea că Guvernul Grindeanu ar putea să fie schimbat chiar cu voturile pesediștilor nemulțumiți de modul în care Liviu Dragnea conduce partidul și soarta României.

USR se luptă cu propriii demoni

Chiar dacă au făcut o figură politică frumoasă prin intrarea surprinzătoare în Parlament, cei de la USR își reduc, pe zi ce trece, șansele să devină cu adevărat o forță politică viabilă. Parlamentarii USR au dat o probă de o neștiință crasă a regulilor democrației atunci când au dormit în Legislativ. Dar asta nu e singura problemă a partidului lui Nicușor Dan. Suspiciunile din campaniile electorale la care USB, transformat în USR, a participat, legate de grupurile de influență pe care această formațiune politică le are în spate, au ajuns, azi, desuete. Mai nou, USR este pus la colț și chiar denunțat la Parchet în baza unui raport al Autorității Electorale Permanente pentru fapte de corupție. Chiar dacă liderul USR, Nicușor Dan, a respins acuzațiile de finanțare ilegală a campaniei electorale a USR, asta nu înseamnă că exonerează partidul de faptul că nu a lucrat la vedere, așa cum s-a tot angajat în fața românilor. De asemenea, la aceste probleme complexe al USR se adaugă și unele specifice ale anumitor parlamentari ai partidului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.