Oprea Gabi: SRI este unul din instituțiile care reprezintă coloana vertebrală a statului român

Mai Oprea decât fostul general de GAZ Gabi (Oprea) Izmană nu poate exista cineva sau ceva în politica românească postdecembristă, după cum a dovedit-o el însuși, cu mult talent, miercuri seara, la Realitatea TV, el reevaluatul lui Traian Băsescu, el prietenul de familie al prezidențialei Udrea.

Dovada vie, mișcătoare, că un individ poate vorbi mai mult decât a citit vreodată, Oprea s-a dat pe după Rareș Bogdan când a venit vorba să facă scurte previziuni politice cu pretenția de analiză. Pur și simplu nu a înțeles întrebarea referitoare la o posibilă alianță între mai multe partide, printre care PDL, PÎMP, PNL etc. ”O alianță între ce ?”, s-a făcut ex-șeful ”mafiei personale a lui Adrian Năstase” că nu aude întrebarea. A dat apoi răspunsuri neimportante, ca de un Bulă, dar care are agățată de gât zgarda pe care Ponta i-a scris ”prim-vice prim-ministru”.

Vasta-i cultură i-a fost dovedită de fraze grele, absconse, care sunau cam așa:

”Securitatea naţională nu se face la televizor”.

”Oamenii care mă cunosc din sistemul de apărare au jurat să își apere țara”

Au urmat exercițiile de autoadmirație: ”Sunt om credibil și respectat în domeniul securității și apărarii naționale”. Sigur, când ajunge și Ambasada SUA la București să spună despre el că e ”respectatul profesor”, omul chiar se crede așa ceva.

”Oamenii mă cunosc bine și au încredere în mine”, a spus fostul pontator de izmene kaki.

Sau ”îmi place să urnesc lucrurile din loc”.

Nu s-a dat în lături să vină cu argumente forte privind caracterul său de granit, povestindu-i lui Rareș Bogdan – care îl asculta cu ochi calzi, migdalați, de catifea – semnificația prenumelui său, Gabriel. Rareș Bogdan privea la el ca la un film de succes de pe Discovery, când decripta sensul prenumelul Gabriel. Și nu respira. Rareș Bogdan nu respira.

Gabi de Ponta (fost de Iliescu, fost de Năstase, fost de Băsescu, fost de Boc) a lansat, apoi, și alte maxime, cu șarmu-i recunoscut: clipind des, cum numai el știe, afișând o mină rigidă, de parcă ar fi înghițit o mătură cu codă lungă. Rețeta, crede el, de succes, ca să se dea seriosul perfect. Aiurea, avea o mină de parcă ziceai că-i unul din cele patru cuburi de gheață ale licorii băsiste, licoare asezonată cu una bucată de bucălată Nuți.

Când a venit vorba să zică ceva despre colegii săi academicieni de la Academia Baronilor Locali, conducătorul de doctorate de la școala SRI s-a pitit în mazăre sau în ce-o mai fi găsit. A glăsuit cam așa: ”Conceputul de baron e de 12 ani. Are istorie. Cred că sunt oameni eficienți și oameni ineficienți”.

Gramatică de GAZ și SRI ar putea fi intitulat capitolul următor. În care subiectul vorbește despre balonul Maior, pe care visează să îl umple Grupul de la Cluj, așa cum le place să își spună băsiștilor mai băsiști decât băsiștii găzduiți încă de PSD.

De puțin nu s-a ridicat în picioare când a venit vorba despre cel care îl lasă liber să predea ceea abia dacă știe, același Maior.

Profesorul universitar doctor Oprea Gabriel, conducătorul de doctorate, a dat cu gramatica de peretele SRI, în exercițiul său de adulație la adresa ”prezidențiabilului” lui Ucu Rus și al cenaclului său din Grigorescu:

”George Maior îl cunosc foarte bine”.

”SRI este unul din instituțiile care reprezintă coloana vertebrală a statului român”.

La întrebarea-încuietoare unde îl vede pe Maior la finele acestui an (doar-doar o zice că la Cotroceni), răspunsul lui Oprea a căzut ca un trăsnet, nimicind totul în jur: ”În orice funcție din România”.

Obsesiv a revenit la două idei bine fixate în conștiința sa:

– Servciile de informații;

– Relația corectă cu Traian Băsescu.

În naivitatea sa de doctor de doctorate, Oprea se îmbată cu o iluzie care ține de plecarea sa, la un moment dat, de lângă președintele Elenei Udrea, și alipirea la PSD:

”Băsescu nu e supărat pe mine”.

Dacă ar ști să citească fie și din priviri ar vedea ce i se întâmplă lui Blaga, cel care a stat tot timpul lângă același Băsescu.

Cuiele în talpă avea să și le bată imediat:

”Blaga, unul dintre cei mai buni miniștri de interne pe care i-a avut România de după 1990”.

Spune că alăturarea la vasul de croazieră (care a răsturnat orânduirea Băsescu-Udrea) a bărcuței politice pe care a creat-o nu ar însemna că a contribuit la demiterea guvernului Ungureanu. Hazliu!

Ah, Dușa ”e un patriot!”

Eh, și firul epic se derulă până când poposi la poalele muntelui rezistență cu numele de Oprea Gabi: ”Nu am vrut să numesc la șefia serviciului de informații al MAI, în 2009, oameni suspecți de crimă organizată”. Iar vârful Nanga Parbat al acestui munte e reprezentat de lucruri cutremurătoare pe care le-a trăit: ”Am primit amenințări”. Dar, precum cocul dat cu fixativ, a rezistat la vântul, arșița și la ploaia amenințărilor.

Un cuvânt de îmbărbătare a avut pentru un preferat de-ai lui Băsescu de la serviciul secret al MAI: ”Ardelean și-a făcut datoria”. Vulpea. Adică.

Bietul de el, cu simfonia aceasta a cătușelor cântată de DNA pe un libret compus de Zeus, nici nu a mai îndrăznit să pronunțe expresii precum închisoare ori sinonimele acesteia: ”Domnul Năstase mi-a oferit o carte înainte de a se afla în locul în care află acum”. Aflatul aflării, cu alte cuvinte.

Și a tot crezut, posibil și în pauzele de publicitate, că Băsescu nu e supărat pe el.

Bombonica de pe tarta de cuvinte e savuroasă: ”Cu Elena Udrea sunt prieten vechi. Pe Dorin Cocoș îl cunosc de dinainte de 1989. Ne leagă o veche prietenie”.

Încă mai sunt speranțe că nu doar prietenia!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Izabela Niculescu 253 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.