Oprea, Ponta și afacerea Grădinița

Gabriel Oprea s-a învecinat timp de trei luni cu familia Ponta în Voluntari, dar i-a cumpărat terenul de 500 mp, l-a unit cu latifundia sa și a construit acolo o vilă de peste 600 mp cu piscină și teren de tenis. A închiriat apoi totul unei grădinițe și, în final, a donat copiilor săi întreaga proprietate de 3.295 mp. Gard în gard, se află un cartier de vile din vânzarea cărora generalul Oprea a încasat 2,5 milioane de euro în 2007, scriu jurnaliștii de la RISE Project.

Construcția vilei din Voluntari a început în septembrie 2002, conform imaginilor arhivate de Google Earth. În 2004, vila, piscina și terenul de tenis erau deja finalizate.

RISE a descoperit în documente cadastrale că terenul de 3.295 de mp, situat pe strada Tudor Arghezi din Voluntari, este, de fapt, o alipire de mai multe loturi cumpărate la pachet de Gabriel Oprea împreună cu afaceristul Dumitru Bucșaru.

Inițial, o bucată de 1.000 mp fusese revendicată și dobândită de trei localnici la jumătatea anilor ‘90. Oamenii au vândut în 2002: jumătate (500 mp) a ajuns la un samsar, cealaltă – la soții Victor Viorel Ponta și Elena Roxana Ponta.

Victor Ponta și fosta lui soție au fost doar trei luni proprietari de facto ai celor 500 mp, conform sursei citate. În acea perioadă, Ponta era șeful Corpului de Control al guvernului condus de Adrian Năstase, iar Gabriel Oprea – prefectul Capitalei (anterior – șef la Rezervele Statului, ulterior – la Interne, ministru delegat pentru administrație publică). În afară de partid, pe cei doi, Oprea și Ponta, îi mai lega ceva: în 2001, deci cu un an înaintea tranzacției din Voluntari, generalul botezase copilul soților Ponta.

În 2005, Bucșaru iese din schemă, Oprea îi cumpără partea cu aproximativ 100.000 de euro și rămâne stăpân pe terenul de 3.295 mp, vila și piscina din Voluntari.

Când a lichidat șantierul, familia Oprea a închiriat proprietatea din Voluntari unei asociații non-profit care activează în domeniul educației private. Acum, Şcoala Primară „Questfield” funcționează acolo.

Gabriel Oprea susține că a cumpărat terenul între 2002 și 2005, dar nu de la Victor Ponta, fără a preciza de la cine.

Loturile de teren din Voluntari care au fost sau sunt încă în proprietatea familiei Oprea au făcut parte din așa-numita Tarlaua 11. În imediata vecinătate se află celebrele terenuri MAPN care au ajuns fraudulos la Gigi Becali, la sfârșitul anilor ‘90.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.