Oprescu a dezvelit statuia Împăratului Traian din faţa Muzeului de Istorie

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a dezvelit duminică statuia Împăratului Traian amplasată pe scările Muzeului Naţional de Istorie a României, după mai mulţi ani de la începerea acestui proiect.

Oprescu a spus că a durat atât de mult până când statuia a fost dezvelită pentru că au fost discuţii în legătură cu locul pe care a fost amplasată statuia, „unii au spus mai sus, unii că trebuia mai jos”, dar până la urmă s-a găsit poziţia optimă.

„E pentru prima dată când o statuie apare într-o formulă din asta urbanistică (n.r.- pe scările din faţa unei clădiri), mai deosebită. Uitându-vă şi la alte capitale o să vedeţi că respectă şi dimensiunile şi intră într-un peisaj urban normal”, a afirmat Oprescu, după dezvelirea statuii, citat de Agerpres.

El a adăugat că s-a preocupat de la începutul mandatului său de primar general de reabilitarea Centrului vechi istoric al Bucureştiului şi de creşterea atractivităţii şi a potenţialului turistic al acestei zone. „După ce am câştigat împreună cu colegii mei bătălia cu infrastructura străzilor din zonă a început să ne preocupe elementul cultural arhitectural. Prezentarea simbolică a Împăratului Traian cu elementele artistice elocvente ale simbolurilor dacice pe care maestrul Vasile Gorduz a realizat-o este o împlinire a proiectului pe care l-am început în urmă cu doi ani dinspre Piaţa Romei. Alte elemente vor împodobi această zonă a Bucureştiului”, a menţionat Oprescu.

Statuia Împăratului Traian a fost realizată de sculptorul Vasile Gorduz şi-l reprezintă pe Traian nud ţinând în braţe o lupoaică cu elemente ale simbolicii lupului dacic.

Oprescu a mai anunţat că următorul bust dezvelit de el va fi cel al actorului Gheorghe Dinică „în faţa teatrului pe care l-a iubit şi l-a respectat”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.