Opriţi proiectul „Marea Moschee” din Bucureşti!

Este de neimaginat lipsa de reacţie a autorităţilor din România faţă de evenimentele din Turcia! În afara asociaţiilor magistraţilor (AMR şi UNJR), care au reacţionat faţă de tratamentul la care sînt supuşi colegii lor din Turcia, toate celelalte instituţii parcă s-ar afla pe o altă planetă şi n-au aflat de „lovitura de stat”!

Nici măcar declaraţia consulului general al Turciei, Ali Bozçalışkan, nu le-a scos din carapacea tăcerii. Acesta a declarat miercuri: Încercarea de lovitură de stat aparţine Organizaţiei Teroriste Fethullah Gülen (Fethullah Gülen Terörist Örgütü – FETÖ). Guvernul nostru a informat la timp toţi aliaţii şi partenerii privind liderul şi adevăratul scop al acestei organizaţii şi a solicitat închiderea instituţiilor şi a fundaţiilor acesteia din străinătate. Instituţiile de învăţământ şi fundaţiile din România se înscriu în acelaşi context!

În urma acestor declaraţii şi pe fondul evenimentelor din Turcia, România n-ar trebui să fie indiferentă faţă de cifrele îngrijorătoare furnizate de BBC:

-15.200 de cadre didactice au fost demise,

– 1.577 de decani universitari au primit ordin să demisioneze,

– 8.777 de angajaţi ai Ministerului de Interne au fost suspendaţi,

– 1.500 de angajaţi ai Ministerului de Finanţe au fost suspendaţi

– 257 de angajaţi din biroul premierului au fost suspendaţi.

– 24 de posturi de radio şi televiziune acuzate de legături cu Gulen au rămas fără licenţă.

La acestea se adaugă arestarea a 3.000 de militari şi a unui număr similar de magistraţi. Toate aceste cifre arată că situaţia din Turcia este extrem de complicată, multe instituţii internaţionale, între care şi ONU, şi-au exprimat îngrijorarea faţă de evoluţia evenimentelor de după „lovitura de stat” şi cer autorităţilor din Turcia să revină la normalitate.

România are în derulare Proiectul „Marii Moschei” din Bucureşti, care ar trebui să fie construită în reciprocitate cu o biserică ortodoxă românească în Turcia. În acest moment, cînd ambasadorul Turciei la Bucureşti şi consulul general al Turciei cer închiderea celor 10 şcoli din reţeaua „Lumina” pentru că ar fi finanţate şi influenţate de Fethullah Gülen, pe care-l regimul Erdogan îl consideră organizatorul „loviturii de stat”, autorităţile din România ar trebui să oprească pentru moment Proiectul „Marii Moschei” din Bucureşti!

După cum se ştie, în acest proiect este inclusă şi o puternică instituţie de învăţămînt, cea mai mare din Europa, care ar urma să pregătească 6.000 de musulmani. Este cunoscută ostilitatea românilor faţă de acest proiect, manifestată cu mult timp înainte de recenta „lovitură de stat”, aşa încît acum, cînd chiar reprezentanţii Turciei cer închiderea tuturor şcolilor din reţeaua Lumina, primul lucru care ar trebui făcut este suspendarea Proiectului „Marea Moschee”!

În acest sens, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş şi primarul Gabriela Vrânceanu Firea ar fi trebuit deja să se întîlnească şi să anunţe suspendarea acestui proiect, urmînd ca discuţiile să fie reluate ulterior, în funcţie de evoluţia evenimentelor din Turcia! Tăcerea lor nu arată altceva decît incapacitatea de a reacţiona în situaţii limită, cînd opinia publică din România este lipsită de o poziţie oficială clară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.