Orban, acuzat că va „decapita“ noii președinți de organizații

Apropierea congresului din 17 iunie scoate la lumină adevăratele intenții și caractere ale liberalilor. În timp ce candidatul Ludovic Orban și susținătorii săi au luat țara la pas ca să își atragă cât mai mulți adepți, gruparea din jurul lui Cristian Bușoi preferă să trișeze regulile jocului intern, cu tot felul de stratageme comunicaționale de discreditare a adversarilor, nimeni alții decât colegii lor de partid din cealaltă tabără.

Majoritatea acuzațiilor lansate la adresa fostului ministru al Transporturilor de către gruparea Bușoi sunt, de fapt, strategiile pe care le pun deja în aplicare o parte din nou-aleșii președinți de organizații. Conform ultimelor bârfe, Orban este arătat cu degetul prin PNL pentru că, în varianta în care ar ajunge președintele partidului, ar urma să îi schimbe pe toți șefii de organizații care i s-ar opune prin votul lor. În realitate, o parte din noii președinți de filiale ale liberalilor, și care s-au declarat suporteri ai candidatului europarlamentar, s-au apucat încă de pe-acum să facă acestă mutare.

La nici o lună de la momentul reconfirmării sale în funcția de președinte al PNL Timiș, Nicolae Robu vrea să candideze pentru funcția de prim-vicepreședinte al PNL la nivel național, după ce Cristian Bușoi, cel care candidează pentru funcția supremă în partid, i-a propus acest lucru. Robu spune că ar putea face față provocării și s-ar putea împărți între funcțiile deținute, cea de primar al Timișoarei și cea de la partid. „Dacă nu va exista nicio incompatibilitate, voi candida la una dintre cele patru funcții de prim-vicepreședinte. Voi vedea pentru care dintre ele, pentru că sigur cred ca aș putea să fac și de pe acea poziție echipă cu colegul Cristian Bușoi“, a declarat Nicolae Robu. Până acum, este cert doar că Robu a trecut la înlăturarea adversarilor care l-au criticat și contestat, odată ce s-au limpezit apele în PNL Timiș, iar el a fost ales președinte al filialei. Primarul Timișoarei i-a schimbat acum din funcție pe Dănuț Groza, primarul PNL de Sânnicolau Mare, Petru Roman, primarul de Deta, pe Alin Nica, primar PNL la Dudeștii Noi, care l-a și înfruntat în lupta pentru șefia filialei județene, dar și pe alți liberali. Înlăturarea adversarilor săi s-a făcut sub pretextul că aceștia nu au respectat nu se știe ce hotărâri luate în Biroul Permanent Județean și nu au organizat alegeri în organizațiile lor din teritoriu, pe care le conduceau interimar.

Miza schimbării pe furiș a incomozilor

Practica revanșardă de înlăturare a incomozilor de către noii președinți de organizații nu este doar un prim gest de cimentare a puterii, ci are și un substrat care conduce direct către jocurile de culise care se fac pentru conducerea națională. Mai exact, la nivelul Birourilor Permanente Județene trebuie să se stabilească dacă va fi o susținere unitară sau fiecare delegat trimis la Congres va vota candidatul pe care îl susține personal. Din acest motiv, președinții de organizații vor să fie cât mai siguri că persoanele pe care le deleagă la Congres vor face exact jocurile lor și nu vor trăda sub nicio formă interesele șefilor de organizații, care își doresc și și-au și negociat funcții în viitorul Birou Permanent Central. Pentru cei doi candidați la președinția PNL, respectiv Ludovic Orban și Cristian Bușoi, trebuie să se pronunțe prin vot nici mai mult, nici mai puțin de 5.000 de liberali din toată țara.

Planuri versus alte planuri

Principalii candidaţi la şefia PNL au planuri diferite pentru viitorul partidului. În timp ce Ludovic Orban promite o reformă internă radicală şi eradicarea practicilor subterane care au dus partidul sub 20% în preferinţele electoratului, europarlamentarul Cristian Buşoi propune abandonarea discursului anticorupţie şi focusarea PNL pe teme fiscal-economice specifice dreptei. „PNL Forţa Dreptei“, moţiunea depusă de Ludovic Orban, îşi propune drept obiectiv transformarea PNL în „cea mai puternică forţă politică din România“, prin câştigarea următoarelor alegeri prezidenţiale din 2019, locale şi parlamentare din 2020, şi formarea guvernului de către liberali. „Deciziile partidului nu mai trebuie luate în cercuri restrânse de grupuri nelegitime, ci de organismele statutare ale partidului, după o largă şi prealabilă consultare a bazei PNL“. Este principala soluţie oferită de Orban în moțiunea sa. La rândul său, Cristian Buşoi le propune liberalilor: „Partidul viitorului pentru o Românie dreaptă, echilibrată şi puternică“, strategie care pleacă de la ideea că electoratul PSD este unul imun la corupţia clasei politice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.