Orban amenință Universitatea lui Soros din Ungaria

Existența Universității Central-Europene de la Budapesta, înființată de George Soros în 1991 și care a pregătit generații întregi de est-europeni, este amenințată de o nouă legislație supusă dezbaterilor Parlamentului de la Budapesta de către partidul premierului Viktor Orban.

Update: Viktor Orban a afirmat vineri că viitorul ”Universității Soros” depinde de convorbirile interguvernamentale ungaro-americane, relatează MTI.

O anchetă întreprinsă recent de către Biroul pentru Educație a dezvăluit faptul că funcționarea mai multor universități străine, inclusiv ”Universitatea Soros” duce lipsă de reglementări, a spus Orban, referindu-se la Universitatea Central-Europeană. ”Chiar dacă cineva este miliardar, el nu poate fi mai presus de lege în Ungaria”, a declarat premierul ungar.

Întrebat dacă Universitatea Central Europeană va funcționa în viitor, Orban a răspuns că aceasta va depinde de convorbirile ungaro-americane și de un acord.

Noile legi vor permite activitatea universităților străine doar dacă acestea au un campus și în țara de origine. Or, CEU nu are decât campusul din Ungaria, în condițiile în care este înregistrată în Statele Unite. În plus, cadrele universitare care nu provin din state UE vor trebui să aibă permise de muncă, iar asta poate afecta grav activitatea CEU, o universitate non-UE. Presa proguvernamentală din Ungaria mai scrie că CEU a comis o „fraudă“, pentru că a oferit cursuri care nu au fost înregistrate la Înalta Autoritate pentru Educație de la Budapesta.

Rectorul CEU, Michael Ignatieff, spune că legislația este „o amenințare la adresa existenței noastre în Ungaria“, dar că „universitatea nu se va închide sub nicio formă“. Ignatieff s-a întâlnit cu ministrul ungar al Educației, întrevedere descrisă drept „rece ca gheața“. În sprijinul CEU a sărit principalul sponsor, Fundația pentru o Societate Deschisă, a lui George Soros, care l-a trimis pe vicepreședinte la Budapesta.

Premierul Viktor Orban, care în 1989-1990 a beneficiat de o bursă Soros la Oxford, a lansat, pe modelul lui Vladimir Putin, o luptă împotriva ONG-urilor finanțate de miliardarul american. În această săptămână, Fidesz, partidul lui Viktor Orban, a anunțat că dorește consultări cu partidele parlamentare pe tema „organizațiilor-agent străine finanțate de Soros“. „Pe lângă încercarea de a influența viața publică din Ungaria, aceste organizații mai pot câștiga și 10 miliarde de forinți de pe urma afacerii imigranților“, a spus Janos Halasz, șeful grupului parlamentar Fidesz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.