×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 17 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 13:01
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Orban se pronunță din nou pentru autonomia minorității maghiare din Transcarpatia

Premierul ungar Viktor Orban s-a pronunțat din nou pentru autonomia minorității maghiare din regiunea ucraineană Transcarpatia, la mai puțin de o săptămână după ce a provocat o dispută diplomatică între Budapesta, Kiev și Varșovia, transmite AFP.

''Statul ungar în ansamblul său susține cererile de autonomie ale maghiarilor din Transcarpatia'', a spus premierul ungar într-un interviu acordat vineri seară postului de televiziune publică M1.

Între 150.000 și 200.000 de persoane de origine maghiară trăiesc în Ucraina, în marea majoritate în Transcarpatia. Ele reprezintă o minoritate semnificativă (13%) a acestei regiuni ucrainene frontaliere cu România, Ungaria și Slovacia.

''O Ucraină stabilă și democratică este în interesul nostru, dar Ucraina nu poate fi stabilă și democratică dacă nu le acordă drepturi minorităților și comunităților naționale care trăiesc acolo'', a adăugat Orban.

Declarațiile premierului ungar survin la o săptămână după unele similare făcute în discursul său de învestitură rostit în parlamentul de la Budapesta, după ce partidul său, Fidesz, a câștigat alegerile parlamentare din luna aprilie. Șeful diplomației ungare, Janos Martonyi, a precizat miercuri că în discursul său Viktor Orban nu s-a referit la autonomia "teritorială" a etnicilor maghiari din Ucraina.

În interviul pentru postul M1, Orban a menționat că există în Europa mai multe forme de autonomie și că maghiarii din Transcarpatia trebuie să precizeze pe care dintre ele le solicită.

Ambasadorul Ungariei la Kiev a fost convocat marți de Ministerul de Externe ucrainean pentru a oferi explicații despre declarațiile lui Viktor Orban din timpul discursului său de învestitură, în timp ce premierul polonez Donald Tusk a calificat drept ''regretabile'' remarcile omologului său ungar.

Publicat Sâmbătă, 17 mai 2014
2038
 | 18
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
@sobolan si 10 md...
+1
Minoritatile din Ungaria au AUTOGUVERNARE . Intelegeti termenul ?
Publicat Duminică, 18 mai 2014
+Răspunde
SOBOLANU
+6
DACA E ASA SI EU MA PRONUNUT PENTRU AUTONOMIA ROMANILOR ADEVARATI DIN UNGARIA !!! NU VREAU UNGURI LA GUVERNARE IN TARA MEA ROMANIA !!! JOS CIUMA ROSIE PSD UNPR PC !!!! JOS PONTIACUL SINISTRU MINCINOS !!!! JOS CIUMA ROSIE PSD UNPR PC !!!!! VICTORIE PNL !!! ROMANI IESITI VA ROG LA VOT !!!!!
Publicat Sâmbătă, 17 mai 2014
+Răspunde
10 miliarde de la Rusia
+6
Si pentru autonomia minoritatilor (chiar daca nedeclarati multi de frica) sarbe, slovace, ucrainiene, austriece, romane, din Ungaria Si de ce nu si a cigany-lor
Publicat Sâmbătă, 17 mai 2014
+Răspunde
ILIE DE LA SCULARIE
+3
Bine, de acord, Transcarpatia, da' atit ! Promiti ?
Publicat Sâmbătă, 17 mai 2014
+Răspunde
Vigilanti
+4
Eşti din PPE?
Publicat Sâmbătă, 17 mai 2014
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 17 ore şi 18 minute