Organe artificiale folosite fără acordul bolnavilor

Implanturi experimentale făcute la University College London au fost trimise în străinătate și folosite pe bolnavi, în ciuda faptului că nu exista aprobare pentru folosirea lor la oameni, spun ziariștii de la newscientist.com. Este vorba despre implanturi de trahee, un canal auditiv și o grefă arterială. Potrivit anchetei conduse de Stephen Wigmore de la Universitatea din Edinburgh, la cererea UCL, se încearcă să se facă legătura dintre universitate și Paolo Macchiarini, un chirurg aflat în centrul unui scandal în care șase sau opt pacienți care au primit trahee sintetică au murit. În 2016, Macchiarini, care a beneficiat de o bursă la UCL, a fost dat afară de la Institutul Karolinska din cauza mai multor ilegalități. Ancheta a scos la iveală o serie de cazuri care ridică suspiciuni, inclusiv cel care se referă la un bărbat de 36 de ani, din Islanda, cu o tumoră care se dezvolta în trahee. Macchiarini a hotărât să scoată tumora și să o înlocuiască cu un segment artificial. Traheea a fost furnizată de Alexander Seifalian, un doctor care nu mai lucrează la UCL.

Neaprobate pentru uz uman

Investigația a scos la iveală alte documente care au sugerat că implanturile făcute la universitate și care nu erau aprobate pentru uz uman au fost trimise în India, la Mumbai, unde au fost implantate sub piele unui pacient pentru a testa dacă materialul este biocompatibil. O grefă arterială și un canal auditiv făcute tot la UCL au fost folosite în operații, în ciuda faptului că nu erau acceptate din punctul de vedere al standardelor de calitate.

Într-o declarație a celor de la UCL se arată: „Regretăm profund că materialele care nu fuseseră testate și aprobate din punctul de vedere al standardelor de calitate au fost făcute și furnizate de laboratorul de cercetare al profesorului Alexander Seifalian pentru uz clinic. Sistemul nostru ar fi trebuit să prevină asta. Regretăm, de asemenea, impactul serios și negativ pe care această situație l-a creat în domeniul cercetării medicinei regenerative“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.