Ori Ponta minte, ori BNR nu ştia ce ştie Ponta

Fostul premier Victor Ponta a reacţionat subit, când a văzut, ieri, că fostul ministru delegat pentru mediul de afaceri Lucian Isar este audiat la DNA, acuzându-l pe acesta că a cerut şpagă de la un mare investitor american, în timpul mandatului, scrie Bursa, analizând cazul.

Victor Ponta a scris pe Facebook: „Nu cunosc în mod evident motivele chemării de azi la DNA (n.r. a lui Lucian Isar) . Pot însă să spun că în aproape patru ani de Prim Ministru a fost o singură ocazie în care am primit direct informare de la instituţiile specializate ale statului despre o tentativă clară de corupţie din partea unui ministru – Lucian Isar (care a cerut avantaje personale de la un mare investitor american în schimbul sprijinului pentru implementarea unui proiect important în România)! Atunci i-am spus imediat şi lui Crin Antonescu de situaţie şi a înţeles – în cateva ore l-am înlocuit pe Isar cu Mihai Voicu. Probabil că cei care m-au informat pe mine au sesizat şi DNA. Din păcate există şi astfel de oameni”.

În vara anului 2014, fostul ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, a fost numit preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Băncii Comerciale Feroviara, funcţie care necesita avizul Băncii Naţionale a României. Este de notorietate cât de atentă este Banca Naţională la riscul reputaţional, aşa că se pune întrebarea dacă BNR a primit aceleaşi informaţii de la instituţiile specializate ca şi Ponta (aşa cum ar fi fost normal).
Dacă Banca Naţională nu a primit aceleaşi informaţii, atunci răsare o altă întrebare: serviciile noastre de intelligence se ocupă cu arbitrajul funcţiilor importante în stat?!

Desigur, aceste întrebări pică dacă Ponta minte, ceea ce n-ar fi o noutate. Dar nu este exclus ca, de data aceasta, să spună adevărul.

Acţionarii Băncii Comerciale Feroviara au decis, în decembrie, să treacă la sistemul unitar de conducere şi i-au revocat, atunci, mandatul lui Isar.
Fostul ministru a respins vehement acuzaţiile lui Ponta, declarând că îl va da în judecată. Fostul ministru a spus, citat de Mediafax: „Am vorbit în spaţiul public, de mai multe ori, despre cazuri dureroase pentru domnia sa (n.r. pentru Victor Ponta), OMV, Roşia Montană, Rompetrol şi altele. Probabil că se simte exclus din dezbaterea publică, iar prezenţa mea la DNA, în calitate de martor, la o plângere pe care am formulat-o, i-a oferit pretextul de a mai arunca nişte mizerii în spaţiul media. Sau a reacţionat, preventiv, panicat. Nu ştiu şi nici nu mă interesează resorturile minciunilor sale. Îl anunţ pe tânărul calomniator că va trebui să apară în faţa instanţei, deoarece îl voi acţiona în justiţie. Oricum are deja experienţă cu instanţele. Un drum în plus sau în minus la tribunal nici nu va conta pentru domnia sa”.

Surse din cadrul DNA au precizat pentru ziarul „BURSA” că Lucian Isar a fost audiat în calitate de martor.

După declaraţia premierului, în apărarea lui Isar au venit fostul preşedinte PNL Crin Antonescu, dar şi Alina Gorghiu, co-preşedinte PNL, actualmente soţia lui Isar.

Crin Antonescu a declarat că fostul ministru a fost înlocuit din motive politice, recunoscând însă că Ponta „a formulat asemenea acuzaţii”, pe care el nu le-a luat însă în serios, potrivit ProTv.
La rândul său, Alina Gorghiu a comentat: „O să vă spun pe scurt că reacţia domnului Ponta este una viscerală. E una necontrolată, de frică, să ştiţi. Asta s-a întâmplat după ce a văzut că domnul Isar s-a dus la DNA să-şi susţină o plângere penală. Eu chiar sunt complet dezinteresată de fricile domnului Ponta, justiţia se va ocupa de ele, nu noi. Dar denunţurile nu se fac public, denunţurile se fac la DNA. Mă întreb de ce domnul Ponta nu a făcut acest demers dacă avea nişte informaţii şi o să vă dau eu răspunsul. Răspunsul este că e o aberaţie pe care domnia sa doar din frică o emană în spaţiul public. Însă ce pot să vă asigur, e că domnul Isar va face o plângere în instanţă împotriva domnului Ponta pentru asemenea gen de declaraţii. Nu e prima pe care o face. Ştiţi că domnul Ponta face tot felul de declaraţii. Despre mine a făcut vreo mie, despre domnul Blaga vreo mie, nu s-a adeverit niciuna. Dar asta nu-l împiedică să intoxice spaţiul public întotdeauna cu tot felul de enormităţi”.

Lucian Isar a demisionat din guvernul Ponta în august 2012, după doar câteva luni de mandat.

Isar este unul dintre trezorierii care au părăsit sistemul bancar în urma atacului asupra leului, din 2008.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.