Ospătarii cafenelei Starbucks din sediul CIA au restricţii de agenţi secreţi

Cunoscutul ziar american „Washington Post” a publicat un amplu reportaj realizat despre „Starbucks furtif”, cea mai secretă cafenea din acest lanţ de magazine: cea situată în inima George Bush Center for Intelligence din Langley, satul Virginia, care nu este altceva decât sediul arhicunoscutei CIA.

„Este unul dintre magazinele Starbucks cele mai active din ţară, cu un public foarte iubitor de cafea, compus din mii de analişti şi agenţi, economişti şi ingineri , geografi şi cartografi, care adună informaţii şi lansează operaţiuni clandestine în orice loc din lume”. „Ei trebuie să fie deosebit de vigilenţi şi petrec multe ore scormonind printr-o mulţime de documente, iar dacă ratează un cuvânt pot muri oameni”, a explicat un specialist în domeniul informaţiilor, Vince Houghton.
Localul este un „Starbucks furtif”, poreclit „Store number 1” (Magazinul numărul 1) şi nu există oficial…

Contrar obiceiurilor lanţului de magazine, cei care lucrează la bar nu au voie să scrie prenumele sau numele clientului pe ceaşca lui de cafea, spre a nu stresa inutil agenţii care lucrează sub acoperire. O altă restricţie, buticul nu poate propune carnet de fidelitate: aşa ceva ar putea face ca datele să fie recuperate de terţe persoane şi să cadă în mâini nepotrivite. Funcţionarii sunt subiectul unei anchete asupra trecutului lor şi trebuie să fie însoţiţi de gărzi atunci când părăsesc locul de muncă. Starbucks are vocaţia unui loc de destindere şi trebuie să „umanizeze” un loc de muncă stresant: mulţi salariaţi lucrează în birouri fără ferestre şi nu au dreptul să-şi aducă telefoanele personale la locul de muncă.

De notat că Starbucks este cel mai mare lanţ multinaţional de cafenele. El a fost fondat în 1971, la Seattle, statul Washington, de Zev Siegel (profesor de istorie), Jerry Baldwin (profesor de engleză) şi Gordon Bowker (scriitor), mari amatori de cafea. Numele vine de la Starbo, un câmp minier de pe muntele Rainier. În afară de băuturi, magazinele sale vând propriile mărci de cafea, ceai, produse de patiserie, ustensile şi maşini de măcinat cafea.

Ziaristul de la„Washington Post” relatează că respectivul butic Starbucks serveşte şi ca loc de întâlnire pentru interviuri în vederea angajării la CIA. De pildă, unul dintre adjuncţii echipei care l-a localizat pe liderul Al-Qaida, Osama Bin Laden, ar fi fost recrutat aici. Dincolo de toate astea, latte cu vanilie şi prăjitura cu lămâie sunt produsele vedete ale cafenelei, iar decorul ei este asemănător cu cel altor mii de buticuri din lume. Cultul secretului este, evident, central în viaţa CIA, dar existenţa „Starbucks furtif” era cunoscută, iar zvonurile susţin că este cel mai rentabil butic din Statele Unite.

Timp de zece ani, până în 1973, CIA nu indica ieşirea de pe autostradă ce ducea la reşedinţele sale decât folosind numele unor organizaţii fictive, precum „Administraţia federală a autostrăzilor”. Până la urmă s-a decis să se scrie „CIA” pe un panou, întrucât toată lumea ştia unde duce drumul respectiv.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Petre Nicolae 98 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.