Păcăleala horoscopului și a testelor de personalitate

Se întâmplă deseori să dăm curs unui test rapid de personalitate publicat pe Internet sau în reviste și să constatăm cu mirare că ne regăsim în rezultat. Totodată, tarotul și alte forme de ghicit dau de asemenea rezultate, aparent.

De fapt, este vorba de efectul Forer, un termen folosit în psihologie prin care se explică tendința oamenilor de a accepta caracterizări generale sau vagi despre ei înșiși, ca fiind foarte exacte. Cu cât chestionarul este mai amplu, iar întrebările au caracter mai intim, cu atât crește convingerea noastră că evaluarea este precisă.

Pentru evitarea efectului Forer, trebuie aplicate comparații obiective, realiste, cu alte persoane care prezintă ale caracteristici particulare, dar cărora li se potrivește descrierea generală. Efectul Forer poate fi combătut prin analiza sinelui, concentrată pe particularitate. Asta nu înseamnă că nu există și teste psihologice profesionale, în care putem să ne încredem.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Karina Bradut 26 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.