Pacea de la Geneva – un nou prilej de declarații acide între SUA și Rusia

Statele Unite s-au arătat sceptice, vineri, faţă de respectarea de către Rusia a acordului încheiat joi, la Geneva, în scopul detensionării situaţiei din Ucraina și amenință Moscova că va suporta consecințele dacă nu va lua măsuri.

„Acordul a intrat în vigoare, deci trebuie să fie luate anumite măsuri” pentru a detensiona criza din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki.

„Luând în considerare experienţele anterioare, pot spune că Rusia ar putea să nu pună în aplicare” prevederile acordului, a mai spus oficialul, adăugând că Washingtonul va „vedea dacă de această dată (ruşii – nr) vor acţiona”.

„Dacă nu vor lua măsuri, vor avea de suportat consecinţele”, a reiterat Psaki, cu referire la ameninţările cu sancţiuni împotriva Moscovei pe care le-au enunţat preşedintele american, Barack Obama şi secretarul de Stat, John Kerry.

Consilierul președintelui Barack Obama pentru securitate națională Susan Rice a spus la rândul său că Moscova trebuie să-i dezarmeze de îndată pe separatiștii proruși din estul Ucrainei și să-i lase pe observatorii OSCE să se ducă nestingheriți în regiunea în criză.

„Vom urmări atent Rusia pentru a vedea dacă își asumă sau nu responsabilitatea de a-și folosi influența considerabilă pentru dezarmarea milițiilor neregulate și ca ele să se retragă din clădirile pe care le ocupă”, a declarat Susan Rice. „Și vom vedea în zilele următoare dacă Rusia își respectă angajamentele”, a adăugat ea.

De cealaltă parte, Rusia a transmis vineri prin purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, că refuză să fie făcută singură responsabilă pentru respectarea acordului de la Geneva asupra Ucrainei așa cum încearcă să facă „occidentalii” și consideră amenințările cu noi sancțiuni americane „inacceptabile”.

„Colegii noștri occidentali încearcă să dea vina mai degrabă pe noi. Dar trebuie subliniat: este o responsabilitate colectivă”, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov. În legătură cu amenințarea cu sancțiuni a americanilor, „un astfel de discurs este absolut inacceptabil”, a spus oficialul de la Kremlin.

„Conflictul din Ucraina poate fi rezolvat numai de cei care au venit la putere în urma unei lovituri de stat (referire la noile autorități de la Kiev – nr.), numai de cei care au trimis armata să disperseze demonstraţii paşnice, numai de cei care în pofida acordurilor încheiate nu se grăbesc să retragă armata”, a menţionat Peskov, citat de Vocea Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a confirmat că trupe ruse se află în apropierea frontierei ucrainene. „Avem trupe în diferite regiuni și există trupe aproape de frontiera ucraineană. Unele au bazele acolo, altele au fost trimise ca întăriri din cauza situației din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

În sud-estul Ucrainei nu se află trupe ruseşti, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Rusiei.

UPDATE Putin înmoaie tonul

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat sâmbătă că „nimic nu împiedică” normalizarea relaţiilor dintre Rusia şi Occident, dar că acest lucru depinde de Occident.

„Cred că nu există nimic care să împiedice normalizarea şi o cooperare normală”, a declarat Putin într-un interviu televizat. „Acest lucru nu depinde de noi. Sau nu numai de noi. Acesta depinde de partenerii noştri”, a adăugat el.

Putin a apreciat, de asemenea, că Rusia va avea relaţii mai bune cu NATO condus de noul său secretar general, fostul premier norvegian Jens Stoltenberg.

Potrivit postului de stat Vocea Rusiei, în interviul de sâmbătă, Putin a făcut apel la toate statele europene implicate să se alăture eforturilor de a menține economia Ucrainei pe linia de plutire. „Nu vrem să subminăm economia Ucrainei sau să punem sub semnul întrebării tranzitul (gazului) către Europa. De aceea, cerem tuturor statelor europene, tuturor țărilor interesate să sprijine economia ucraineană, să se alăture procesului de a ajuta Ucraina și de a găsi modalități pentru a-i finanța bugetul’, a spus Putin. „Nu putem plasa întreaga povară de susținere (a economiei) unei țări cu 45 de milioane (de locuitori) doar pe bugetul rus și pe contribuabilii ruși”, a avertizat el.

Rusia, Ucraina, Uniunea Europeană şi SUA au ajuns, joi, la Geneva, la un acord privind măsuri „în etape” pentru detensionarea crizei din Ucraina, măsuri care să includă abţinerea de la violenţe. Participanții la reuniune au stabilit de comun acord să facă apel la dezarmarea grupurilor ilegale înarmate și la evacuarea clădirilor ocupate din estul Ucrainei.

La o zi de la încheierea acordului de la Geneva, separatiştii din „republica Doneţk” au respins acordul, afirmând că nu se simt legaţi de acesta, care „nu a fost semnat în numele” lor, şi îşi menţin intenţia de a organiza un referendum privind autonomia.

Separatiştii au spus că evacuează clădirile pe care le ocupă, aşa cum prevede acordul, cu condiția ca noile autorități de la Kiev „mai întâi, să părăsească clădirile pe care le ocupă ilegal după lovitura de stat”.

Forţele separatiste proruse continuau să controleze, sâmbătă dimineaţa, într-o atmosferă de calm, administraţia regională din Doneţk, în estul Ucrainei, după ce au respins acordul de la Geneva privind detensionarea situaţiei din ţară.

Guvernul de la Kiev a promis vineri o amplă descentralizare şi un „statut special” pentru limba rusă, în scopul detensionării situaţiei din estul Ucrainei, informează AFP.

Pe de altă parte, premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, a declarat vineri că autoritățile de la Kiev nu au „așteptări prea mari” de la acordul semnat cu o zi în urmă la Geneva de Ucraina, Rusia, Statele Unite și Uniunea Europeană pentru dezamorsarea crizei din țara sa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.