Pagubele invizibile produse de uraganul Sandy

Deşi uraganul Sandy nu a părăsit coasta SUA, societăţile de asigurare au început să facă bilanţul pagubelor-între 10 si 20 de miliarde de dolari. Doar jumătate din această sumă urmează a fi suportata de asiguratori. Paradoxal, se prevede şi un efect pozitiv-investiţiile în construcţii, pentru refacerea infrastructurii. Economiştii se gândesc la investiţii de 15-20 de miliarde de dolari, care vor duce la scăderea somajului

Alte cifre sunt şi mai impresionante: 9 milioane de americani rămaşi fără electricitate, 11.000 de curse aeriene anulate, toate întreprinderile închise. Barack Obama a şi declarat starea de catastrofă majoră în doua state, New York şi New Jersey.

Sandy se poate dovedi unul dintre cele mai “costisitoare” uragane, departe de pagubele de peste 100 de miliarde produse în 2005 de Katrina, dar mai mult decât uraganul Irene, din urmă cu un an.

În calculul pagubelor au fost luate în considerare daunele produse infrastructurii şi avutului cetăţenilor, nu însa şi zilele de producţie pierdute, timpul pierdut pentru baricadarea ferestrelor şi orele de curs anulate în şcoli. Se adaugă şi costurile suplimentare ale punerii spitalelor în stare de alertă, ale mobilizării gărzii naţionale şi a poliţiei şi costul apei şi hranei distribuite sinistraţilor.

Cel mai grav este însă că Sandy a provocat inundaţii, iar potrivit National Flood Insurance Program, “90% din daunele provocate de catastrofele naturale sunt din cauza apei”. Şapte tuneluri de metrou din New York sunt pline cu apă, după revărsarea râurilor Hudson şi East River.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.